Indiase regering heft verbod op uienexport op

De Indiase regering heeft het verbod op de export van alle uienrassen vanaf 1 januari opgeheven, aldus een bericht van het ministerie van Buitenlandse Handel, aangezien de aanbodcrisis met een goede winteroogst en een levendige import minder hevig is dan verwacht.

"De export van alle uienvariëteiten, zoals hierboven beschreven, is vanaf 01.01.2021 vrijgemaakt," zo meldt een verklaring van het ministerie.

Op 15 september 2020 had de regering de export van alle uivariëteiten uit voorzorg verboden, aangezien de binnenlandse voorraden tekenen van uitputting vertoonden als gevolg van een slechte winteroogst en de export.

In de periode april-juli steeg de uienexport met een ongebruikelijke 30%, waardoor de prijzen tekenen van stabiliteit vertoonden.
De prijzen stegen in die periode op groothandelsniveau met 30%, terwijl de retailprijzen in de meeste stedelijke centra van het land tot €1,11/kg stegen.

Volgens de officiële handelsgegevens exporteerde het land in 2019-20 voor € 267 mln aan uien en voor € 91 mln aan gedroogde uien. Tussen april en juli 2020 steeg de uienexport naar het naburige Bangladesh met 157%.

De uienhandel in het land lijdt onder de klassieke prijsvolatiliteit, een term die wordt gebruikt voor regelmatige patronen van onverwachte schommelingen in de prijzen. Dit wordt vooral veroorzaakt door aanbodverstorende factoren zoals extreem weer, hoge verliezen als gevolg van onvoldoende of onjuiste opslag of vaak wisselende teeltniveaus, die er allemaal voor kunnen zorgen dat het aanbod in een paar weken tijd van overschot naar schaarste gaat.

Abhishek Agrawal van Comtrade, een handelsfirma in basisproducten: "De uienprijzen zijn tijdens de feestdagen hoog gebleven. Het hele jaar door zal de uienteelt waarschijnlijk nog steeds met ten minste 10% dalen als gevolg van de door het weer veroorzaakte schade aan zowel de winter- als de zomeroogst. Maar de goede winteroogst heeft het aanbodprobleem nu verminderd." 

De overheid verbood op 29 september 2019 de uienexport, na een slecht gewas en gekrompen teelt. In december dat jaar, stegen de prijzen tot € 0,89/kg in de hoofdstad. De overheid hief het verbod op 15 maart 2020 op alvorens het in september opnieuw op te leggen.

Bron: www.hindustantimes.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven