Een Poolse chauffeur stond met ongeloof te kijken toen Nederlandse douaniers zijn broodje ham in beslag namen. Vleeswaren mag je immers niet zomaar meer invoeren vanuit het VK in de EU. De boterhammen vlogen dan ook op in de afvalcontainer in de haven van Hoek van Holland.
Aan de overkant van het kanaal wordt dit al snel bestempeld als Britje pesten maar wie de regels erop na leest ziet wel dat het volgens het boekje gaat bevestigt Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid in België tegenover het Nieuwsblad. Ondertussen wordt de brexit in het Verenigd-Koninkrijk meer zichtbaar in de rekken van de supermarkt. In Noord-Ierland zijn de effecten het duidelijkst zichtbaar. “We zien Engelse vrachtwagens in de haven van Belfast arriveren zonder ook maar één papier ingevuld te hebben”, zei Seamus Leheny, voorzitter van de Britse vervoersorganisatie Logistics UK. Noord-Ierland volgt immers de Europese douaneregels wat weer alles te maken heeft met de afspraken gemaakt in het Goede Vrijdagakkoord. Supermarkt Marks & Spencer is daarom gespot met de levering van honderden producten aan haar Noord-Ierse filialen.
In Groot-Brittannië hebben veel supermarkten te maken met tekorten aan groenten en fruit. Tesco komt op het moment moeilijk aan sla, bloemkool, sinaasappelen, aardbeien, frambozen en bosbessen. Websuper Ocado heeft een tekort aan wortelen en broccoli. Daarbij moet men wel opmerken dat ook de Britse mutatie van het coronavirus een flinke duit in het zakje doet wat betreft de tekorten.
In Europa merkt men het vooral in de Europese filialen van Mark en Spencers die niet meer hun typisch Britse producten in de winkels kunnen krijgen. Vooral in Parijs werd brexit zichtbaar.
In het Westland merken ze ook dat de grenzen weer gesloten zijn. Jan-Paul van der Haas, van Van der Haas transport, weet nog goed hoe de oude handelsbelemmeringen werden weggehaald met de interne markt. “Het was net alsof je naar de buurman ging, zo makkelijk.” De vrachtwagens uit het Westland met ‘onze’ producten reden af en aan, via havens als Calais in Frankrijk en buurdorp Hoek van Holland. Even een rondje Engeland. De chauffeurs waren een dag later alweer tussen de kassen te vinden,” vertelt hij tegen de journalisten van het AD. Nu is de situatie weer terug bij af, of eigenlijk juist ingewikkelder dan in het verleden. “De hele wereld was ingesteld op grenzen, die waren er nu eenmaal. Daardoor waren de systemen er goed op ingericht. Dat moeten we nu weer opbouwen,” aldus Jan-Paul.
Ondertussen meldt het Duitse Transporeon dat de transportcapaciteit in Europa met 16,4% is gedaald in december 2020. De prijzen zijn gestegen met 3,9% tussen november en december 2020 maar vergeleken met december 2019 gedaald met 2,7%. De capaciteit zakte voornamelijk op de corridor tussen Frankrijk en het VK met 39,4% tussen november en december. Prijzen stegen met 34,8%.
Bron: Transporeon, Nieuwsblad, TTM, AD, Standaard, LeParisien, Daily Mail