kunstwerk belicht letterlijk belang van innovatie

Lichtgevend landbouwlandschap vandaag in première

Vandaag gaat een kunstwerk van 20.000 m2 van Daan Roosegaarde in première. Het kunstwerk, GROW genaamd, is een eerbetoon aan de schoonheid en het belang van de agrarische sector. 

GROW ontvouwt zich als een lichtgevend droomlandschap. Omringd door duisternis golven rode en blauwe lichtstralen over een enorme akker.

Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het Rabobank artist in residence-programma. Het project is geïnspireerd door wetenschap die aantoont dat specifieke lichtrecepten de groei van gewassen kunnen stimuleren en hun weerstand verbeteren.Lichtrecept
GROW belicht het belang van innovatie in het landbouwsysteem: hoe kan een geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe maken we van de boer de held? GROW is een kunstwerk en een prototype van een duurzamere manier om voedsel te verbouwen.

GROW bestaat uit een op design gebaseerd lichtrecept, dat verticaal over een 20.000 m2 grote akker op preiplanten (Allium porrum) schijnt. Je ervaart het kunstwerk als "dansend licht” op een enorme stuk landbouwgrond. Het licht is poëtisch en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die aantonen dat bepaalde "recepten” van blauw, rood en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50% kunnen verminderen.

Twee jaar ontwikkeling
Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en experts hebben GROW gedurende twee jaar ontwikkeld, op basis van expert sessies met Studio Roosegaarde, Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum in Davos. GROW is het eerste kunstwerk in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde die kunst en wetenschap combineren om zo een betere wereld te creëren.

Kunstenaar Daan Roosegaarde: "GROW is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopia, maar als een protopia die stap voor stap verbetert."

Prof. Dr. Wargent, PhD, Chief Science Officer bij BioLumic, internationaal expert in fotobiologie van planten: “Het project GROW is een fascinerend project en wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat specifieke lichtrecepten de groei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot 50% kunnen verminderen."

Film
De film GROW laat de ontwikkeling van dit stralende droomlandschap zien en hoe de schoonheid van licht planten versterkt. En het biedt een lichtpuntje in deze donkere tijden, zo deelt Rabobank in de aankondiging van de première. "GROW is van waarde voor de natuur en biedt hoopvol licht aan mensen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord “agricultuur” door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven