Eerste aanplant 600 struiken 'Landbouw en openbaar groen'

Donderdag is aan de Bloemendijk gestart met de aanplant van 600 struiken in het kader van 'Landbouw en openbaar groen'. Dit nieuwe initiatief komt voort uit Groene Cirkels. Dit is een samenwerking van onder meer bedrijven, overheden en kennisinstellingen om elkaar te versterken en versneld te verduurzamen.

Het plan is om in een gebied tussen de suikerfabriek Dinteloord en de stadskern Steenbergen openbare stroken te voorzien van nieuwe beplanting en deze streek op een duurzame manier te beheren. De stroken trekken allerlei insecten aan. Sommige ervan kunnen ziekten en plagen in de gewassen op naastgelegen akkers op natuurlijke wijze bestrijden. Daardoor vermindert het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. 

In de eerste pilot aan de Bloemendijk worden zes soorten struiken door elkaar - kruislings - geplant. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) struiken. FAB is gericht op het stimuleren van biodiversiteit op het agrarisch bedrijf en daarmee op het natuurlijke vermogen om ziekten en plagen te beheersen. Akkerbouwer Pieter Maris uit Dinteloord is één van de demobedrijven binnen het driejarige Europese project FABulous Farmers.

Samenwerking
In 'Landbouw en openbaar groen' werken onder andere de gemeente Steenbergen, ZLTO, provincie Noord-Brabant, Cosun Beet Company en de HAS Den Bosch samen. Drie studenten van de HAS richten zich in hun afstudeeronderzoek op het monitoren van de insecten en vastleggen van deze gegevens in bijvoorbeeld een app.

Wico Dieleman, projectleider bij ZLTO, is enthousiast over de samenwerking: “Hiermee versterken we de interactie tussen landbouw en openbaar groen.” Ook wethouder Knop van de gemeente Steenbergen is zeer te spreken over het project aan de Bloemendijk, waar op een innovatieve manier de openbare beplanting een bijdrage levert aan de biodiversiteit en de belangen van de agrarische ondernemers.

En Pieter Brooijmans, manager Agrarische Zaken bij Cosun Beet Company, is er trots op “dat we in korte tijd in brede samenwerking de eerste aanplant in ons pilotgebied realiseren. Dit voorbeeld zal meer partijen ertoe overhalen om ook mee te doen.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven