Zaaien is raaien

De eerste week van maart barstte het voorjaarswerk op het land los. Na de natte winter drogen de percelen na een week zon en wind al snel op. En terwijl de een nog kunstmest aan het strooien is of bezig is met voorjaarsploegen, is de ander al uien aan het planten of zelfs uien aan het zaaien.

De vorst heeft dit jaar, zonder twijfel, de grond goedgedaan. Het sneeuwdek was op de ene plek dikker dan op de andere en gaf een isolerend effect. Ondanks die wisselende dikte van het sneeuwdek zijn de gevolgen van vorst in de grond (soms maar 3 of 4 centimeter) zeker merkbaar. Telers geven dan ook aan dat de grond er op de meeste plekken goed uitziet.

Die goede grondomstandigheden en droge weersomstandigheden vormden voor een aantal telers genoeg redenen om al in week 9 een goede start te maken met de uienteelt. De accountmanagers van De Groot en Slot schatten in dat zo'n 5 procent van de zaaiuien gezaaid is, zowel op de lichte als zwaardere gronden. In Herkingen werd door Dogterom uit Oude-Tonge een perceel Hytech gezaaid (zie foto). Ook zit naar schatting al zo'n 80 tot 90 procent van het tweedejaars plantuienareaal in de grond. Plantuien die vroeger (begin februari) zijn geplant komen nu boven. En dan zijn er nog de geprimede uien. De uien die gezaaid zijn liggen nu al gekiemd (zie foto).

Zaaien zou geen raaien zijn als er geen twijfels zijn: Wat doet het weer volgende week? Is het beter om de voorspelde regen af te wachten? Krijgen we nog koude nachten? Inmiddels zijn we twee weken verder en was week 10 behoorlijk nat. Straks pas zal blijken hoe de grond opdroogt en of de regen op sommige plekken leidt tot verslemping of een korst.

Voor komend weekend wordt er in sommige delen van Nederland 's nachts nog een temperatuur van onder nul voorspeld. Een ui kan wel tegen een stootje en zal hier niet direct last van hebben. Als de weersvoorspellingen voor volgende week uitkomen kunnen zowel de gezaaide als geplante uien goed van start gaan! En dan zal de rest van Nederland ook weer de kans krijgen om de voorjaarswerkzaamheden te hervatten. Zaaien is raaien, en dat zal altijd zo blijven.

Voor meer informatie:    
De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
0226 33 12 00
info@degrootenslot.nl     
www.degrootenslot.nl      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven