Is uien- en aardappelexport vanuit Oekraïne naar Afrika haalbaar?

"Op dit moment is Afrika ten zuiden van de Sahara een van de meest ondergewaardeerde afzetmarkten ter wereld," zegt Artem Gudkov, medeoprichter van Global Ukrainian Distribution, Investment and Trading Company Limited (GUDIT), in een exclusief interview met EastFruit over de specifieke kenmerken van het zakendoen en de handel in groenten en fruit in Tanzania en in Afrika in het algemeen.

Analisten wijzen erop dat Nederland alleen al jaarlijks ongeveer 500.000 ton uien exporteert naar landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Deze regio importeert ook tienduizenden tonnen consumptieaardappelen uit de Europese Unie. Pootaardappelen vallen hier niet onder.

Momenteel grijpt Oekraïne nauwelijks de marktkansen voor Afrika ten zuiden van de Sahara aan. Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die het interview afnam, merkte echter op dat Oekraïne in ieder geval minimale hoeveelheden groenten en fruit aan de regio afzet; ongeveer 1,5 ton verse appelen en enkele tientallen tonnen uien. Moldavië, Oezbekistan, Georgië en Tadzjikistan daarentegen zetten helemaal niets af aan deze regio, zelfs geen noten of gedroogd fruit. Toch benut Oekraïne in vergelijking met de EU-landen niet alle mogelijkheden in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven