Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Remijn, UIKC

"Out of the box-proeven op gebied van weerbaarheid en niet-kerende grondbewerking van start"

Tholen - Bij Proefboerderij de Rusthoeve zijn vanmorgen weer enkele proeven van start gegaan.

De eerste proef betreft een onderzoek naar niet-kerende grondbewerking en is aangevraagd door de UIKC-participanten. "Op de proef werd afgelopen jaar groenbemester in de tarwe gezaaid om de grond te beschermen in de winter. Die groenbemester is doodgespoten en we kijken met een drietal objecten welke het meest geschikt is", vertelt Luc Remijn van het UIKC. "We gaan proeven doen met zowel een ecoploeg een bio-frees en een geohobel. De laatste is een aangedreven rol die de groenbemester van de grond schraapt en heel ondiep de toplaag verkruimelt. We werken op grond die 25% afslibbaar is. Hiermee kunnen we telers die zich oriënteren op niet-kerende grondbewerking een antwoord geven op de vragen naar het effect op de opbrengsten, de droogtegevoeligheid en de impact van de uien- en bonenvlieg. De proef wordt op 1 hectare uitgevoerd."

Een tweede proef is geïnitieerd vanuit de projectgroep 'weerbaarheid' van Ui-reka. "We kijken hoe we de weerbaarheid van de uien kunnen vergroten om onder meer de fusariumproblematiek aan te pakken op percelen waar relatief veel uien zijn geteeld. Dat doen we vlakvelds, maar ook met een struikfrees die we uit Drenthe hebben laten komen, omdat er niet zoveel van beschikbaar zijn. Deze frees maakt verhoogde bedden, waarbij de grond wordt losgefreest en de rollen het bed aandrukken. Zo komen de uien 10-12 centimeter hoger te staan dan vlakvelds. Tenslotte doen we een proef met een groene frees, waarbij er om de 50 meter 'witlofbedden' staan om uien te zaaien. 

"Al met al proberen we naast de proeven die we uitvoeren op het gebied van drippelirrigatie steeds meer out-of-the-box te denken. Ook de proeven met geprimed en ongeprimed zaad zitten hierin verweven", besluit Luc.

Voor meer informatie:
Luc Remijn
UIKC
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
L.Remijn@delphy.nl    
www.uikc.nl