Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Go Products en Eqraft willen samen de uienwereld ‘moderniseren’

"Optische sorteermachine Eqrader zorgt voor nieuwe markten"

Uien werden altijd met de hand gesorteerd bij familiebedrijf Go Products in Nagele. Dat moest anders kunnen, vond eigenaar Arjen Goud. Hij zette zijn zinnen op de Eqrader, een optische sorteermachine van de agrarische fabriekenbouwer Eqraft uit Emmeloord. Het gevolg van deze samenwerking? Een unieke machinelijn die een belangrijke schakel is in de strijd tegen voedselverspilling.


Marcel Kampes (links) en Arjen Goud
 
Arjen en zijn vader Hans Goud hadden al agrarische machines staan van Eqraft en waren daar ontzettend enthousiast over. Maar de Eqrader? Daar had zijn vader niet direct oren naar. "Toen ik het drie jaar geleden opperde voor de consumptie-uien, zei hij dat ik knettergek was. Hij kon zich niet voorstellen dat een machine beter uien zou kunnen sorteren dan onze twintig medewerkers die dat altijd met de hand deden."
De supersonische optische sorteerlijn van Eqraft kwam er toch. Een enorme investering voor het middelgrote bedrijf, maar daar hebben vader en zoon nog geen seconde spijt van gehad. "We kunnen beter aan de behoefte van de klant voldoen en de reststroom wordt onderverdeeld in meerdere niveaus, zodat niet alles automatisch in de vergister belandt. Minder verspilling van uien dus."

In de ui kijken
Hoe dat kan? "Normaal gesproken worden de uien na het sorteren door mensen aan de leesband beoordeeld. Maar zij kunnen niet ín de ui kijken. En dat kan onze Eqrader wel", vertelt Rutger Keurhorst van Eqraft. De camera in de machine signaleert razendsnel kiem- en koprot. Die selectie gebeurt ook vliegensvlug op vorm, maat en kaalheid van de ui. Rutger: "Een ui die wat kale plekken heeft of een niet zo mooie vorm, kun je niet aan de supermarkt verkopen. Maar wel aan restaurants bijvoorbeeld."
Waar een partij uien van de telers van Go Products eerder grofweg werd gesorteerd op goed of fout, kunnen er nu in die foute partij toch nog flink wat verkoopbare exemplaren zitten. En dat betekent dat er minder hoeven te worden weggegooid. Arjen: "Dat is ook gunstig voor de telers."

Hogere prijs
Go Products kan met de Eqrader ook veel beter sorteren naar de wensen van de klant, waardoor die bereid is om een hogere prijs te betalen voor de uien. Arjen: "We werken nu met vier of vijf categorieën en dat is ook voor de biologische sector een uitkomst. Die hebben de hoogste kwaliteitseisen, daardoor moesten ze vaak uitwijken naar het buitenland om voldoende goeie uien te krijgen. Dankzij de Eqrader kunnen ze toch langer doorgaan op Nederlandse uien."

Een diepere relatie
Sinds de komst van de machine 1,5 jaar geleden, is hij voortdurend doorontwikkeld door Eqraft en Go Products. Rutger: "De technische ontwikkelingen gaan heel snel, dus je moet constant blijven bijstellen. Daarom hebben wij geen gewone klant-opdrachtnemersrelatie met elkaar, we zijn partners. We kunnen steeds met elkaar de limiet opzoeken."
Ja, dat levert ook wel eens discussies op. "Als er iets niet goed gaat, zeggen we dat tegen elkaar", vertelt Arjen. "Dat moet ook", voegt Rutger toe. "Anders zouden we nooit zo’n goeie machine kunnen ontwikkelen, die echt het nieuwste van het nieuwste is."

Netwerken delen
Bijkomend voordeel is dat ze elkaars netwerk delen. Rutger: "Go Products is voor ons een showroom dichtbij. We sturen regelmatig relaties langs om een kijkje te nemen bij de Eqrader." Arjen: "En wij doen dat andersom ook natuurlijk." Met de Eqrader hopen de twee polderbedrijven de uienbranche te laten zien wat er vandaag de dag mogelijk is en daarmee verandering te stimuleren. "Dit is de toekomst", weet Rutger zeker.

Voor meer informatie:
www.eqraft.nl 
www.goproducts.eu 

Bron: Gemeente Noordoostpolder

Publicatiedatum: