Meer vraag dan aanbod van rode ui van Acquaviva

De rode ui van Acquaviva delle Fonti worden momenteel geoogst, maar de vraag lijkt groter dan het aanbod. “De eerste pallets zijn op dinsdag 29 juni verscheept. De vraag komt niet alleen uit Noord-Italië, maar ook uit het buitenland, vooral uit Duitsland. Een levendige start in vergelijking met 2020, zozeer zelfs dat we de oogstwerkzaamheden en de aanwerving van arbeidskrachten hebben moeten versnellen. De kleinere maten, veroorzaakt door het gebrek aan regen, lijken noch voor de algemene markten noch voor de supermarkten een probleem te vormen”, zegt Giammarco Lionetti van Agriconetto.

Giammarco Lionetti

“Gewoonlijk neemt de vraag vanaf eind juli toe, maar de toenemende bekendheid van deze zeer zoete ui, die rijk is aan flavonoïden, vitamine C en B, lijkt de markt te hebben veranderd, zozeer zelfs dat de ui vanaf de eerste dagen na het rooien in trek is. Het enthousiasme is groot, ondanks het feit dat wij genoodzaakt zijn de hoeveelheden naar beneden bij te stellen. Bijgevolg stijgen de afzetprijzen, met 30% ten opzichte van 2020, als gevolg van de hogere kosten in verband met de noodirrigatie.” 

De rode uit van Acquaviva - de middelde grootte in 2021.

“De bollen die tot nu toe zijn geoogst, hebben een gemiddeld gewicht dat varieert van 300 tot 500 gram, met enkele stuks die 600 gram bereiken. Dit zijn maten die niet te vergelijken zijn met die van vorig seizoen, toen het gemiddelde 700-800 gram bedroeg. Door de geringe regenval tijdens de groeifase is het gewicht van de uien met 40% gedaald, maar met de noodirrigatie begin juni konden we het gewicht met ongeveer 100-150 gram doen toenemen.”

“Er is 10 hectare geplant, waarvan er al 3 zijn geoogst en afgezet. Met nog vier dagen te gaan voor het begin van het nieuwe seizoen, kunnen we de uien niet opslaan, omdat de uien na de oogst onmiddellijk worden verkocht. Als dit zo doorgaat, denken wij dat we in de tweede tien dagen van augustus klaar zullen zijn, dat is bijna een maand eerder dan verwacht.”

Voor meer informatie:
Giammarco Lionetti
Agriconetto Srl
Sede operativa - Sp 127 km1
70021 Acquaviva delle Fonti (Ba) - Italië
+39 389 828 6512
agriconetto@gmail.com
agriconettosrl.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven