Le Aie Società Agricola uit Voghiera:

Zero-residu knoflook binnenkort verkrijgbaar

Het Italiaanse Le Aie di Voghiera uit Ferrara zal dit jaar, zij het in beperkte hoeveelheden, zero-residu knoflook met Beschermde Oorsprongsbenaming op de markt brengen. Dit wordt bevestigd door eigenaren Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti.

“De knoflook wordt momenteel geoogst en het belooft een mooi jaar te worden. Het gebrek aan regen voor en tijdens de oogst is voor deze teelt zeer positief, omdat het graven en drogen erdoor wordt vergemakkelijkt en de verspreiding van schimmelziekten wordt beperkt. Ons bedrijf bezit 22 hectare met knoflook, plus nog eens twintig hectare die toebehoren aan onze eigen telers, die de voorschriften van de oorsprongsbenaming volgen”, zegt Navarra.


“De laatste jaren zijn wij ons ervan bewust geworden dat het niet gemakkelijk is om alle agronomische praktijken toe te passen om nul residu te bereiken, maar wij hebben de gok gewaagd en dit jaar zullen wij de eerste hoeveelheden hebben die aan deze doelstelling beantwoorden”, zegt Evangelisti. 

“Ons bedrijf heeft de hele toeleveringsketen in handen, want wij beginnen bij het zaad, het telen, drogen en verpakken. Elke fase wordt streng gecontroleerd, waardoor wij een gewas kunnen aanbieden dat altijd van hoge kwaliteit is”, zegt Navarra.

Le Aie is lid van het Consorzio Aglio di Voghiera Dop, dat tot taak heeft de plaatselijke knoflook te valoriseren en te promoten en erop toe te zien dat het productdossier wordt nageleefd.

Het oogsten gebeurt met behulp van machines die het werk vergemakkelijken en Navarra was een van de eersten die bijna 20 jaar geleden overstapte op mechanisatie. “We moeten zoveel mogelijk stadia automatiseren om de kosten te drukken en de kwaliteit en de productie-efficiëntie te verbeteren.”

Volgens de verordeningen mag knoflook op hetzelfde perceel terugkeren nadat er 4 jaar andere gewassen op zijn geteeld. Op het bedrijf van 12 hectare waar deze foto's zijn genomen, mag de teelt dus pas in 2026 terugkeren.

Na de oogst wordt de knoflook naar de sorteer- en pakhal gebracht. Hier gebeurt het werk bijna volledig met de hand. Het sorteren is een van de meest delicate fasen en er zijn verschillende arbeiders die de knoflook één voor één controleren.

Vervolgens wordt de knoflook gedurende 20-25 dagen met geforceerde lucht gedroogd. Er zijn twee technieken. Bij de eerste wordt de knoflook op een houten rooster gelegd waar lucht wordt ingebracht en met regelmatige tussenpozen wordt aangezogen. Bij de andere techniek wordt de knoflook, in bakken door geforceerde lucht geleid, waardoor de knoflook water verliest. Le Aie keurt beide systemen goed.

Eenmaal gedroogd, wanneer het gewichtsverlies ongeveer 25% heeft bereikt, wordt de knoflook gesorteerd met behulp van een sorteringsmachine. De laatste fase is het snijden van de wortels.

“Deze teelt is nog steeds erg arbeidsintensief. Dankzij de BOB zijn wij in staat het gewas te verbeteren en duurzaam te maken”, concluderen Navarra en Evangelisti.

Bekijk alle foto's.

Voor meer informatie:
Le Aie Società Agricola
Via Provinciale, 15/b
44019 Gualdo di Voghiera (FE) - Italië
+39 348-3108975
ettore@leaie.com 
www.leaie.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven