ACM:

"Lineage mag koel- en vrieshuizen van Kloosterboer overnemen"

Lineage Logistics mag de Kloosterboer Groep overnemen. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over voor gekoeld vervoer, verwerking en opslag van voedsel, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een persbericht.

Lineage is een wereldwijde speler op het gebied van gekoeld vervoer, verwerking en opslag van voedsel. In Nederland heeft Lineage een aantal vrieshuizen, geen koelhuizen. Deze vrieshuizen staan in het binnenland van Nederland en worden gebruikt voor onder andere de opslag van aardappelproducten, groenten, ijs en bakkerijproducten. De Kloosterboer Groep heeft koel- én vrieshuizen, met name in en rond Nederlandse havens, vooral voor vis, vruchtensappen en aardappelproducten.

Beide partijen zijn actief in de opslag van aardappelproducten. Lineage krijgt op het eerste gezicht na de overname op dit segment een sterke positie met veel opslagcapaciteit. De overname verandert echter weinig in de concurrentieverhoudingen in dit segment. Het grootste deel van de capaciteit ligt vast in langlopende contracten. Het onderzoek van de ACM heeft ook laten zien dat voor aardappelverwerkers voldoende alternatieven overblijven na de overname.

Het is niet aannemelijk dat Lineage door deze overname de prijzen kan verhogen, de kwaliteit kan verminderen of minder aan innovatie zal doen. Daarom keurt de ACM deze overname goed.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?
Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren of elkaar mogen overnemen. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Bron: ACM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven