Oekraïne exporteerde in 2020/21 hoogste aantal uien in acht jaar

In het seizoen 2020/21 heeft Oekraïne haar export en exportbestemmingen voor uien fors uitgebreid. In totaal exporteerde het land 34.100 ton uien ter waarde van € 5,5 mln naar buitenlandse markten. 

Dit was het hoogste aantal van de afgelopen acht seizoenen maar blijft desondanks ruim onder het exportrecord van 2012/13, toen Oekraïne 54.300 ton uien exporteerde. 

Andriy Yarmak, econoom bij de afdeling investeringen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN: "Men kan dit exportresultaat niet als groot succes beschouwen aangezien de uienprijs in Oekraïne het voorbije seizoen op een zeer laag niveau is gebleven van omstreeks € 0,08 per kilo, terwijl de uienprijzen in de EU stukken hoger lagen."

"Oekraïne bleef gedurende het hele seizoen het land met de laagste uienprijs ter wereld en de gemiddelde exportprijs was de laagste van de afgelopen vier jaar. Dit geeft blijk van de ondoeltreffendheid van de exportinspanningen en de lage kwaliteitseisen die worden gehanteerd. Oekraïense groentetelers richten zich namelijk nog altijd op de teelt van grondstoffen en niet op eindproducten. Wanneer de uienteelt in Oekraïne zich zou laten leiden door de kwaliteitsstandaarden van de EU en telers en handelaren de export systematisch zouden promoten dan zou deze export wel een record hebben betekend, omdat de gemiddelde prijzen in dat geval veel hoger zouden zijn geweest. Naar mijn inschatting is Oekraïne in staat om meer dan 100.000 ton uien te exporteren." 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven