Actueel bewaaradvies voor inschuren uien

Er zijn landelijk erg grote verschillen in het tempo waarin uien gerooid en ingeschuurd worden. Afhankelijk van zaaidatum, groeiseizoen en aantastingen door bacterie- of schimmelziekten is het optimale oogstmoment heel verschillend over het land. Wat wel opvalt is dat veel partijen uien versneld afgestorven zijn waardoor er in het algemeen minder heel groene partijen ingeschuurd worden. Hieronder volgen nog eens de adviezen op een rij over de eerste en belangrijkste periode van het uien bewaren: de droogfase. Natuurlijk zijn dit algemene adviezen waarbij het belangrijk is de juiste methode te kiezen die past bij de situatie van de partij uien.

Advies voor het drogen van (bio) uien die niet met MH behandeld zijn met een condensdrooginstallatie

  • Na het inschuren eerst temperatuur homogeen maken in de partij d.m.v. intern ventileren tot de verschillen kleiner zijn dan 1 ˚C. Daarna zo snel mogelijk starten met drogen.
  • Groen gewas eerst voordrogen tot 70-80% en dan opwarmen naar ± 30 °C (niet hoger want verkort de kiemrust), na 4-7 dagen terug koelen naar 20°C
  • Dan 14 dagen een r.v. van 65-70% bij 20 °C vasthouden
  • Afgestorven gewas wat bij mooi weer 2 à 3 dagen op het land heeft liggen drogen, op 20 °C drogen in de bewaring tot 65-70% r.v. bereikt is.
  • Daarna nadrogen/inkoelen naar bewaartemperatuur.
  • Inkoelsnelheid 0,1 en 0,2 °C/dag met de koeling (haalbare inkoelsnelheid is uiteindelijk afhankelijk van vochtgehalte). Indien er ook met buitenlucht gekoeld wordt kan het inkoelen daarmee sneller b.v. 0,3 °C/dag.
    Advies voor het drogen van uien die wel met MH behandeld zijn met buitenluchtventilatie en kachels

Drogen

  • Bij mooi weer de uien max. 2 à 3 dagen op het land laten drogen.
  • Na het inschuren eerst temperatuur homogeen maken in de partij d.m.v. intern ventileren. Wanneer de verschillen kleiner dan 1 ˚C zijn is het zaak om de uien zo snel mogelijk te drogen. Maximaal 1/2 dag intern ventileren en dan:
  • Starten met buitenluchtventilatie en opwarmen met kachels. De ventilatielucht warmt op waardoor uien opwarmen en op temperatuur blijven tijdens het drogen.
  • Vermijd bij het drogen het temperatuurtraject van 22-25 °C omdat hier de koprotschimmel snel uitbreidt.
  • Uien drogen op 20 °C
    • Bij afgestorven gewas
    • Wanneer dag en nachttemperaturen niet boven de 22 °C komen
    • Bacteriegevoelige partij uien
  • Uien drogen op 32 °C
    • Bij groen gewas
    • Bij voldoende kachelcapaciteit
    • Als bestrijding van (koprot) schimmels belangrijk is
  • Continu drogen volhouden tot een r.v. (relatieve luchtvochtigheid) van ± 65% is bereikt. Afhankelijk van het product en de droogtemperatuur duurt dit ± 5-10 dagen
  • Wanneer de hals/nek van de ui geen vocht meer bevat kan het continu drogen afgebouwd worden. Hiervoor het maximaal aantal uren per dag langzaam afbouwen.
  • Als uien na het drogen stabiel op 70-80% r.v. blijven kan vervolgens gelijkmatig met de nachtelijke buitentemperaturen ingekoeld worden.

Bron: Tolsma Grisnich


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven