Rinus Wisse, Marius Jansen, Mateusz Maćkowski, Kees van den Bosch en Guido Aaldering blikken vooruit

Verwachtingen nieuw uienseizoen

Tholen - In het Vakblad Primeur dat deze week verscheen is er volop aandacht voor het nieuwe uienseizoen. Onder meer Rinus Wisse (Wiscomex), Marius Jansen (JJK Uienhandel), Mateusz Maćkowski, (Global Onions), Kees van den Bosch (Freeland) en
Guido Aaldering (Aaldering Bio-ui) lieten hun licht schijnen over het nieuwe seizoen. De volledige interviews zijn in Primeur te lezen.

Rinus Wisse, Wiscomex
Opbrengsten, containers, kwaliteit: alle ingrediënten zijn weer aanwezig op de uienmarkt voor de nodige prijsspeculatie. Toch is volgens Rinus Wisse van Wiscomex daarin een stukje nuchterheid op zijn plaats. “Of je nu teler, verpakker bent of exporteur, je moet gewoon vooral kijken naar je eigen positie en niet teveel risico’s nemen op basis van factoren waar je geen invloed op hebt. Of je moet willen speculeren, maar daar wordt over het algemeen meer geld mee verloren dan dat er mee verdiend is.”

“Prijzen liggen nu op een laag niveau en ik zie ze ook niet al te snel duurder worden. De situatie rond de beschikbaarheid van containers is lastig te peilen, maar het lijkt of het meest extreme er wel uitgaat. Je kunt iets makkelijker boeken en het lijkt of er na de gekte van de afgelopen anderhalf jaar wel een omslag komt”, aldus Rinus. Toch heeft de krapte volgens hem niet alleen negatieve effecten. “Vorig jaar heeft de beschikbaarheid van containers het seizoen gered, daar ben ik van overtuigd. Op het moment dat we als Nederlandse exporteurs ongelimiteerd uien zouden kunnen versturen, zou elke markt binnen de kortste keren volledig overvoerd zijn! Daar wordt niemand wijzer van.

Marius Jansen, JJK Uienhandel:
Als we Marius Jansen van JJK Uienhandel begin september spreken, is hij positief gestemd over het verloop van het seizoen. “De stemming was vooraf toch vooral dat we een overvloed aan uien zouden hebben. Daardoor dacht iedereen al snel dat het drie keer niks zou worden. Maar je ziet nu toch dat een combinatie van de hevige regenval, meeldauw en bladvlekkenziekte toch wel kilo’s heeft gekost en dat we de verwachtingen toch wel bij kunnen stellen. Hierdoor is er een stuk meer stemming en ziet de markt er een stuk positiever uit.”

“De start van het plantuienseizoen verliep wat stroef, maar is nu toch redelijk goed op gang gekomen. Er waren best wat plantuien over, maar we zijn nu al volop voor de Poolse industrie aan het laden. De laatste vijf jaar hebben we daar een eigen klantenbestand opgebouwd en dat loopt goed. Deze week gaan er zomaar veertig auto’s die kant op. Dat Polen nu al aan de markt is, is vrij bijzonder. Het is op het moment gewoon druk.  Nu hebben we ook wel een prijsniveau waarmee we alle kanten op kunnen en daar kunnen ook nog wel een paar centen bijkomen. Vorig jaar was dat toch lastiger met een ander prijsniveau. Hopelijk houden we die goede export in elk geval tot de Kerst vast. De laatste jaren verliep de tweede helft van het seizoen in algemeenheid wat moeizamer, maar met een iets lager prijsniveau zie ik ook wel kansen voor de tweede helft.”

Mateusz Maćkowski, Global Onions
Aan aanbod van industrie-uien ontbreekt het momenteel niet bij Mateusz Maćkowski van Global Onions. “Ik verwacht dat we nog wel tot januari of februari in de plantuien zitten. De meeste sorteerders gaan nu al over op de zaaiuien. We zitten zelfs nog volop in de restanten van de winteruien en er zijn nogal wat twijfelpartijen op de markt, dus alles wat er dan overblijft is voor ons! Dat zorgt ervoor dat er een groter aanbod is dan vraag, want momenteel is de vraag vanuit de industrie rustig. Oost-Europa heeft nu voldoende eigen product. Het zal tot eind oktober nog wel rustig blijven van die kant,” verwacht Mateusz.

Global Onions voorziet schillerijen, bakkerijen, drogerijen, vlees- en specerijfabrikanten. Ruim 60% van de omzet verdwijnt richting zijn geboorteland Polen, het overige deel hoofdzakelijk naar de verwerkende industrie in Zuid- en Oost-Europa. Maćkowski is inmiddels vijftien jaar in de Nederlandse uiensector actief en vanaf 2009 samen met zijn vrouw onder de vlag van Global Onions. In de loop der jaren zijn de volumes enorm toegenomen. “Vroeger hadden we met een weekvolume van 100 ton een goede week, tegenwoordig verkopen we in drukke week 100 vrachtwagens.”

De ontwikkelingen op het gebied van optisch sorteren zijn volgens de handelaar zowel een bedreiging als een kans. “Kreeg je anders makkelijk een partij met probleempjes naar je toe geschoven, door optische sortering wordt een deel van die markt nu ingenomen. Anderzijds zijn de 3e klasse uien en het afval voor ons ook weer interessant. Ook de nieuwe condensdrogers en kistenbewaringen bieden kansen voor ons. Hierdoor hebben we aan het einde van het seizoen droog product tot onze beschikking en kunnen we tot de laatste dag van het seizoen goede uien leveren aan onze klanten, zonder dat we afhankelijk zijn van de import uit bijvoorbeeld Egypte.” 

Guido Aaldering
Hoewel de kwaliteit van de biologische plantuien tegenvalt, komt het dit seizoen met de bio-uien wel goed, is de voorzichtige voorspelling van Guido Aaldering. Erg spannend is de markt begin september nog niet. Hij vertelt dat de kwaliteit van plantuien over het algemeen tegenvalt. “We hebben vooral te maken met fusarium en inwendige rot. Zover de kwaliteit het toelaat proberen we de uien vers af te zetten. De uien die een te slechte kwaliteit hebben gaan naar de industrie.

”De uientelers zijn drie weken later dan gemiddeld begonnen met oogsten. “Enerzijds noodgedwongen, omdat het te nat was om te oogsten. Anderzijds wilden telers wachten, omdat volgens hen de prijs nog niet goed was. Maar als je wacht, komt alles tegelijk op de markt. Die drie weken afzet konden de telers niet meer inhalen, zeker niet nu ook de telers in Duitsland en Oostenrijk hun uien op de markt zetten.” Dat er weinig vraag is naar zowel plantuien als zaaiuien heeft volgens Guido deels te maken met de vakanties. En de vraag van over de grens blijft achter. “Iedereen gaat eerst zijn eigen uien opmaken.” Als je plantuien wilt telen, moet je er vroeg bij zijn, concludeert Guido. Wat de zaaiuien betreft, daar wordt meer van verwacht. “Iedereen denkt dat ze goed aan de prijs zullen zijn. Dat is ook wel te verwachten, omdat alle telers minder gerooid hebben. De opbrengsten zijn gemiddeld lager dan andere jaren.”

Kees van den Bosch, Freeland:
Dit jaar had de regen forse impact op de Europese uienteelt, merkt Kees van den Bosch van handelsbedrijf Freeland uit Emmen. “Er zijn hele regio’s onder water gelopen. Vroeger spraken ze weleens over uien van voor en na de regen met bruine en mooie heldere uien, maar nu zijn het allemaal uien van na de regen. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen qua houdbaarheid. Met kleine beetjes komt nu de informatie binnen, maar het zal moeten blijken hoe de oogst in andere Europese landen eruitziet. Wij hebben zelf ook minder plantuien naar Zweden verstuurd. Of dit nu komt door Corona of door betere teelt- en bewaarmogelijkheden kan ik moeilijk beoordelen, maar dit jaar lag de export naar Scandinavië dramatisch lager.”

“Dit jaar is het uienseizoen begonnen met redelijk lage prijzen, zo rond de 14 cent en er zit ook nog niet al te veel beweging in de markt,” vertelt Kees. Voor de afzet beperkt het bedrijf zich op de Europese markt. “We doen een klein beetje export van uien buiten de EU, maar de grootschalige Afrika-handel ambieer ik niet. Ik heb het Rusland-debacle al een keer meegemaakt en hoef niet zo nodig op mijn 63e nog de handel met Afrikanen op te gaan zetten. Dat mag de volgende generatie gaan doen, als ze dat willen.”

rinus@wiscomex.com 
info@jjk-uienhandel.nl 
mateusz@globalonions.com 
info@bio-ui.nl 
kees@freeland.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven