Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De Egyptische zoete aardappeloogst kan de vraag niet bijhouden - vraag naar lente-ui begint vroeg"

Het Egyptische zoete aardappelseizoen is in volle gang en volgens een exporteur is de vraag uitstekend. Meer zelfs, de oogst kan de vraag niet bijhouden, wat dit jaar tot hogere prijzen heeft geleid. Ook zijn de kosten gestegen, vooral voor transport en verpakkingen. Inmiddels is ook het lente-uienseizoen begonnen. De vraag uit Nederland en Duitsland naar dit product kwam eerder dan verwacht op gang.

Reda Ezz, oprichter van AGF-exporteur All Fresh Egypt, zegt dat het bedrijf een lange weg heeft afgelegd sinds het begon met de afzet van zoete aardappelen op de lokale markt. "We zijn een van de grootste telers van zoete aardappelen in Egypte. We begonnen met het telen van lokale variëteiten met rode schil en rood vruchtvlees. Die deden het goed op de lokale markt in Egypte en in de naburige Arabische landen. Inmiddels importeren we ook moederplanten uit de Verenigde Staten, zoals van het ras Beauregard. Die variëteit bewaart heel goed en heeft een uitstekende smaak en kleur. Ons areaal beslaat 700 hectare. Zo kunnen we jaarrond aan de vraag van al onze klanten voldoen."

Volgens Ezz zijn de kosten voor verpakking en transport flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. "De weersomstandigheden zijn gunstig geweest in Egypte. De teelt ziet er dus goed uit. Maar de huidige vraag is zo hoog dat we die niet kunnen bolwerken met onze oogst. De prijzen liggen dan ook zo’n 30% hoger dan vorig jaar. We exporteren onze zoete aardappelen per vliegtuig naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn de tarieven voor zeecontainers en verpakkingsmaterialen echt een uitdaging. Per container betalen we ruim € 500 meer dan vorig jaar. Ook de verpakking is zo'n € 0,30 per doos duurder dan de afgelopen twee maanden en de prijs gaat nog steeds omhoog."

All Fresh richt zich nu ook op de start van het lente-uienseizoen. "En het is al veel drukker dan ze hadden verwacht," legt Ezz uit. "Het Egyptische lente-uienseizoen begon met een toenemende vraag vanuit Europese landen vanwege het einde van het Engelse lente-uienseizoen in oktober. Maar ook de vraag vanuit Nederland en Duitsland kwam al vroeg op gang. Normaal komen de eerste bestellingen uit die markten rond 1 november, maar nu is er al sinds enkele weken vraag naar ons product."

Ezz hoopt dat het komende seizoen net zo goed wordt voor de telers als vorig jaar. "De telers waren best tevreden over het lente-uienseizoen van vorig jaar. De vraag was toen immers toegenomen door sneeuwval in Duitsland, waardoor het Duitse product later op de markt kwam. Door het succesvolle seizoen is het areaal in Egypte met 30% toegenomen."

De Egyptische AGF-exporteur is nog niet zo lang bezig met lente-uien, vertelt Ezz. "We zijn een bedrijf gespecialiseerd in de teelt van zoete aardappelen en aardbeien, maar op vraag van onze klanten zijn we drie jaar geleden ook van start gegaan met lente-uien op een areaal van 150 hectare. Sindsdien hebben we dat cijfer al verdubbeld. Het lente-uienseizoen begint in oktober en loopt door tot in de maand maart."

Voor meer informatie:
Reda Ezz
All Fresh Egypt
+20 101 6151498
[email protected] 

Publicatiedatum: