Hogere marges in grondverzet dan in agrarisch loonwerk in 2020

In 2020 is de omzet van veel bedrijven in de sector cultuurtechniek gegroeid en ook het bedrijfsresultaat verbeterde. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste 97 deelnemers aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas van brancheorganisatie Cumela Nederland. De omzetstijging werd vooral behaald door de grondverzetbedrijven. De agrarische loonbedrijven halen een negatief bedrijfseconomisch resultaat.

Bij de 97 bedrijven die cijfers aanleverden steeg de omzet in 2020 met 3,2%. Binnen Cumela Kompas wordt dit gerelateerd aan de bruto marge. Dit is de omzet na aftrek van werk door derden en inkoop van hulp- en grondstoffen. Bij de grondverzetbedrijven is de bruto marge met 4,8% gestegen. Bij de gemengde bedrijven was dat maar 2,2%.  Voor de agrarische loonbedrijven daalde de bruto marge met 0,4%.

De arbeidsbenutting van de deelnemende bedrijven is in 2020 verbeterd. De arbeidsbenutting wordt in de vergelijking van Cumela uitgedrukt in de arbeidskosten in verhouding tot de bruto marge. Er was daarin een daling van 42,80 euro in 2019 naar 42 euro per 100 euro bruto marge in 2020.

Klik hier voor het Cumela-rapport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.