Cees van Doorn (VDU): "Wij hebben geen arbeidskrachten tekort, huisvesting is een grotere uitdaging"

Raakt de kaartenbak bij uitzendbureaus leeg?

Tholen  - De kaartenbakken bij de uitzendbureaus raken leeg, kopte de Telegraaf gisteren. Zelfs bij de bedrijven die de krapte zouden moeten oplossen, kost het moeite om de vacatures in te vullen. We vroegen Cees van Doorn van Van Doorn Uitzendgroep, die 800 werknemers bij meer dan 50 bedrijven werkzaam in het rivierengebied aan het werk heeft, of hij de situatie herkent. "Wij hebben er relatief weinig last van", reageert Cees. "Natuurlijk zijn er periodes, zoals met Kerst, dat er tekorten zijn aan uitzendkrachten, maar tot op heden hebben we geen tekorten aan mensen."

"We hebben een hele stabiele basis van Poolse mensen die al jaren voor ons werken. Wel zie je dat de nieuwe aanwas beperkt is. Er is een lichting die zwerft tussen uitzendbureaus en werkgevers, die zich bijvoorbeeld in Polen bij een zestal bureaus laten inschrijven, die maken het er de uitzendbureaus niet eenvoudiger op. Wij werken nu veel met mensen uit Moldavië en daar zijn we bijzonder tevreden over. Zij moeten een Roemeens paspoort aanvragen, dus zijn serieus actief geweest om hier aan het werk te mogen. En we hebben nooit problemen met overlast of iets dergelijks. Het is met deze groep net als de situatie van Poolse mensen twintig jaar terug."

In de oproep van uitzenders in de Telegraaf om regels te versoepelen kan Cees zich wel vinden. "Als we mensen uit andere Europese landen buiten de Europese Unie hier kunnen halen, zou dat in het seizoenswerk absoluut een uitkomst zijn. Maar bij ons zijn de uitdagingen rond de huisvesting momenteel groter dan het aantrekken van de arbeidsmigranten zelf. De bouwkosten zijn gigantisch gestegen. Ik wil zo snel mogelijk graag tweepersoonsappartementen realiseren voor onze arbeidsmigranten. Op verschillende plekken kan ik nu bouwen, maar gemeenten, provincie zijn voor maar veel omwonenden moeten wel meewerken."

De problemen rond Corona zijn volgens de directeur van de uitzendorganisatie overzichtelijk gebleven. "Tot nu toe zijn we nagenoeg gevrijwaard van het virus. We hebben vrij snel na de uitbraak een Mobile Health Unit in gebruik genomen om medewerkers preventief te testen. We controleren veel en zitten er bovenop. Positief geteste mensen halen we meteen uit de groep en plaatsen we in isolatie. En toen we de vaccinatie aanboden aan onze medewerkers hadden we ook veel aanmeldingen. Bovendien komen er steeds meer gevaccineerden vanuit het land van herkomst. Maar ik schrik wel van de problemen die ik hoor bij alle sectoren die kampen met Corona-uitbraken. En als het binnenslaat, kan het snel rondgaan. Je werkt tenslotte toch met elkaar."

Voor meer informatie:
Michel van Dijke
VDU Uitzendbureau
+31 (0)6 15321922
michel@vdu.nl 
www.vdu.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.