Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos, Restrain:

"Combinatie kiemremmers Restrain en MH zeer effectief voor tafelaardappelen"

Ethyleen in combinatie met MH (Maleïnehydrazide) is geschikt als kiemremmer voor tafelaardappelen. Dat concludeert Restrain op basis van retailervaringen in Frankrijk en Engeland. Restrain adviseert de gecombineerde methode daarom voortaan ook in de Nederlandse toeleveringsketen van tafelaardappelen.

Restrain wordt veelvuldig toegepast als antikiemmethode bij aardappels voor de verwerkende industrie en als pootgoedverbeteraar. “Dat ethyleen een uitstekende kiemremmer is in de bewaarschuur is bekend”, vertelt Dirk Garos, directeur van Restrain. “Er is alleen nog twijfel over de inzet van ethyleenkiemremming bij tafelaardappelen op schappen.” Sinds een paar jaar worden aardappelen in het veld echter vaak bespoten met de plantengroeiregelaar MH. “Wij hebben klanten en hun afnemers die een combinatie van MH en ethyleen gebruiken twee jaar lang zeer nauw gevolgd. Daaruit blijkt dat ontkieming in het schap maar zeer beperkt voorkomt als de combinatie wordt ingezet. We hebben zelfs resultaten gezien van langere houdbaarheden op de schappen in vergelijking met alleen CIPC-kiemremming.”

Een goedkoper alternatief
De effectiviteit van de gecombineerde methode is goed nieuws voor telers en leveranciers van tafelaardappelen. Sinds het Europese verbod op de chemische kiemremmer CIPC, maakt veldbehandeling met MH vaak standaard onderdeel uit van de ingezette kiemremoplossingen. Voor kiemremming tijdens de bewaring zat de keten vaak vast aan dure alternatieve middelen. Garos: “Kiemremming met Restrain is zes à acht keer voordeliger dan andere kiemremmers; dat scheelt tot wel tien euro per ton aardappelen per bewaarperiode. Restrain is daarnaast bruikbaar in opwarmloodsen en verpakkingsstations omdat het middel geur- en residuvrij is, in tegenstelling tot de alternatieven. Bij het gebruik kan bovendien geen schilbrand optreden.”

Garos hoopt dat leveranciers van tafelaardappelen de nieuwe combinatie in overweging nemen. “De aardappelsector is continu in ontwikkeling sinds het verbod op CIPC. Daarom is het verstandig om regelmatig nieuwe mogelijkheden te verkennen. Deze combinatie van kiemremmers biedt leveranciers van tafelaardappelen niet alleen financiële voordelen, maar is ook nog eens milieuvriendelijk en efficiënt.”

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
+31 (0)6 53 86 92 21
[email protected]
www.restrain.eu.com

Publicatiedatum: