Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
economisch belang export daalt wel

Machines en tuinbouw spekken Nederlandse kas

De verdiensten aan de goederenexport van Nederlandse makelij waren in 2020 goed voor 15,0 procent van het bbp. Dat is het laagste aandeel sinds 2015. Daarbij speelt de afnemende aardgasexport een belangrijke rol. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verder dragen machines veel bij aan de verdiensten, gevolgd door onder meer groenten, zaaizaden en sierteeltproducten. Die laatsten zijn samen ook goed voor een top tien notering.

De uitvoer van goederen van producten die in Nederland zijn gemaakt bracht 119,8 miljard euro op in 2020. Dat is 7,6 procent meer dan in 2015. Maar doordat het bbp in die periode ruim twee keer zo hard groeide, is het belang van de export van Nederlandse producten voor het bbp afgenomen van 16,1 procent naar 15,0 procent. In deze periode namen de Nederlandse aardgasexportverdiensten door een sterke dalende gaswinning af van circa 7 miljard tot 2 miljard euro. Bij gelijkblijvende aardgasexportverdiensten zou de afname van het exportbelang ongeveer de helft kleiner zijn geweest.

Bron: CBS 

Publicatiedatum: