Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitbreiding kwaliteitscontrole op G&F-zendingen export VK vanaf 1 februari 2022

Bij export van groenten en fruit (G&F) uit de EU naar landen buiten de EU (de derde landen) moet worden voldaan aan de EU-handelsnormen. Dit geldt vanaf 1 januari 2021 ook voor de export van G&F-zendingen naar het Verenigd Koninkrijk (VK). In de afgelopen periode is begonnen de kwaliteitscontrole G&F bij export naar het VK stapsgewijs te implementeren. Het KCB geeft een statusupdate.

Welke verplichtingen gelden al op het gebied van kwaliteit G&F bij export naar het VK?
Vanaf 1 april 2021 moet er voor G&F-exportzendingen naar het VK verplicht aangifte worden gedaan in e-CertNL vanwege de kwaliteitscontrole groenten en fruit. Voor iedere zending en aangifte in e-CertNL verstrekt het KCB digitaal een nummer van het KCB-kwaliteitscertificaat (normcontrolecertificaat). De exporteur heeft dit nummer nodig om de zending bij de douane vrij te maken voor export. Weliswaar controleert het KCB nu steekproefsgewijs G&F-zendingen bij export naar het VK, maar nog niet volgens de gebruikelijke controlesystematiek bij export van G&F (de gebruikelijke controlefrequentie is hoger). Dit gaat over enige tijd veranderen.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 februari 2022 zal het KCB, volgens de gebruikelijke controlesystematiek bij export van G&F, kwaliteitscontroles gaan uitvoeren op exportzendingen G&F naar het VK. Dit kan betekenen dat een G&F-zending VK eerst fysiek gecontroleerd moet worden op de EU-handelsnormen voordat export mogelijk is. Indien fysieke controle is vereist, ontvangt u pas een geldig nummer van het digitaal KCB-kwaliteitscertificaat nadat de kwaliteitscontrole op deze exportzending is uitgevoerd en deze is goedgekeurd. Daarna kan de zending met dit nummer bij de douane worden uitgeklaard voor export naar het VK.

Wat kunt u nu al doen?
Bij de inspectieaanvraag in e-CertNL dient u er rekening mee te houden dat de zending op het moment van export door het KCB geselecteerd kan worden voor een fysieke kwaliteitscontrole. U dient tijdig de inspectie aan te vragen en ervoor te zorgen dat de zending klaarstaat om gecontroleerd te kunnen worden. De steekproefsgewijze kwaliteitscontroles voor het VK starten op 1 februari 2022. U heeft tot dat moment de tijd om na te gaan welke invloed dit heeft op uw bedrijfssituatie en logistiek en om de noodzakelijke aanpassingen te doen. Dit om problemen bij de exportcontroles en de vrijgave van een zending voor export naar het VK te voorkomen.

Deelname aan RIK?
Exporteurs van G&F of verlaadlocaties voor het VK die een RIK-erkenning (Reglement Interne Kwaliteitscontrole) hebben, krijgen bij export minder kwaliteitscontroles op basis van de garantie dat zij zelf kwaliteitscontroles verrichten. Neemt u al deel aan de RIK-erkenning, dan zal voor het VK het verlaagde inspectiepercentage van 5% worden toegepast. Is dit nog niet het geval, dan kunt u zelf nagaan of deelname aan het RIK een mogelijkheid is voor uw bedrijfsvoering. De RIK status kan voor uw bedrijf mogelijk bijdragen aan een efficiƫnte logistieke afhandeling van de noodzakelijke inspecties bij exportzendingen VK.

De voorwaarden om RIK-deelnemer te worden en het aanmeldingsformulier vindt u hier. Houd er rekening mee dat na het moment van aanmelden, er een toelatingsprocedure geldt van minimaal 1 tot 2 maanden of meer, afhankelijk of uw bedrijf direct wordt toegelaten of niet.

Tarief exportcontrole kwaliteit
Aan het uitvoeren van de exportcontrole kwaliteit zijn kosten verbonden. Op dit moment betaalt u al de kosten behorende bij de aangifte in e-CertNL en de kosten van het digitaal afgegeven kwaliteitscertificaat voor de douane-uitklaring. Bij export van G&F naar het VK worden vanaf 1 februari 2022 per controlebezoek ook een starttarief en een minutentarief in rekening gebracht voor de kwaliteitscontrole. Meer informatie over de tarieven vindt u hier.

Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet. Informatie over het servicelevel van het KCB vindt u hier.

Bron: KCB

Publicatiedatum: