Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van de Ree, Nedato

"Goede vraag naar Nederlandse tafelaardappelen, rustige export en lockdown-spanning in frietmarkt"

Tholen - Kochten voorheen de Nederlandse aardappelverpakkers vooral de aardappelen daar waar de prijzen het laagste waren, volgens Wim van de Ree wordt de binnenlandse tafelaardappelmarkt steeds meer beïnvloed door de sterke vraag naar Nederlands product.
"Je ziet het ook aan de huidige noteringen van 20 cent plus, die hoger liggen dan in Frankrijk en Duitsland."

"Die tafelaardappelen moeten wasserijgeschikt zijn en het liefste PlanetProof-gecertificeerd, maar dan zijn er ook meer kansen voor de Nederlandse telers en handel op een gezond prijsniveau. Hardlopers zijn momenteel de iets kruimige aardappelen en de rode aardappelen", aldus de Nedato-directeur.  

Op de exportmarkt is het momenteel rustig. "Binnen Europa zien we vaste patronen. In Oost-Europa is er sprake van een lage oogst, maar die landen zijn momenteel echte prijskopers en daar doen we als Nederland nauwelijks aan mee. De vraag vanuit Oost-Europa komt nu veelal naar Duitsland en deels naar Frankrijk, maar ik zie uit die landen de komende maanden ook wel vraag naar Hollandse aardappelen komen."

Exportmarkt met twee gezichten
"Richting Zuid-Europa leveren mooie exportgeschikte Agria's leuk geld op. Dat gaat richting de 20 cent, maar dan moet je wel kwaliteit kunnen leveren en excellente partijen voor de export moet je zoeken met een vergrootglas. Er zijn veel partijen met hol, groen en groeischeuren. Dat maakt de exportmarkt momenteel een markt met twee gezichten. De bulk wordt momenteel voor zo'n 15-16 cent verkocht, de exclusievere rassen en bestemmingen gaan richting de 20 cent. Naar Afrika gaan er wat minder aardappelen. Senegal is later geopend en gaat weer eerder dicht en dat zorgt ervoor dat het niet echt druk is in de export", vertelt Wim.

Last but not least, verloopt de markt voor frietaardappelen - als grootste volumemarkt - volgens de Nedato-voorman momenteel erg gespannen. "De vooruitzichten waren natuurlijk niet verkeerd met 6-7% minder areaal in Noordwest-Europa en matige opbrengsten, ook al is men wel langer doorgegaan met de oude oogst. Maar de industrie draait weer op volle toeren, ook buiten Europa."

"Echter door de coronamaatregelen is nu onzekerheid in de markt geslopen en loopt de termijnmarkt terug naar een niveau rond de 17,5 cent. In mijn ogen is dit puur een emotionele reactie van mensen die hun verlies hebben genomen, maar omdat niemand nu koopt of verkoopt, geeft dat wel onrust in de markt", vervolgt Wim. "Persoonlijk ben ik nog wel optimistisch dat de markt zich herstelt, maar de angst voor een volledige lockdown voel je wel in de markt en dat scenario zou de afzet binnen Europa kunnen beperken."

Veel spanning in aanloop naar volgend seizoen
"Angst is nooit goed voor het vertrouwen in de markt en dat houdt de gemoederen dan ook wel bezig, zeker in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De frietindustrie komt nog niet naar buiten, maar zal volgend jaar wel grondstoffen nodig hebben. Onder telers is er een slechte stemming omdat de prijzen onder druk staan. Veel telers hebben wintertarwe gezaaid, al met al is het spanning troef wat er volgend jaar gaat brengen."

Een nieuwe ontwikkeling is dat Nedato volgende week van start gaat met het inpakken van Hollandse zoete aardappelen voor de retail. "Onder meer met zoete aardappelen vanuit Tholen en de Hoekse Waard hebben we een mooi volume beschikbaar, voornamelijk van het ras Bellevue. De aardappelen zijn goed gecured en zijn van mooie kwaliteit. De nieuwe verpakking is snel bij Albert Heijn te koop", besluit Wim.

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
+31 (0)186 645 945
[email protected]   
www.nedato.com