Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krap aanbod en sterke vraag

Amerikaanse uien kunnen rekenen op één van de beste afzetseizoenen ooit

De aanvoer van uien is momenteel krap in Amerika, maar er is geen sprake van schaarste. John Harris van Paradigm Fresh in Fort Morgan vertelt dat er in de meeste teeltgebieden tekorten aan rode uien zijn. "Sommige percelen hebben minder goed gepresteerd vanwege de hitte en de rook in het noordwesten. Een deel van de gewassen heeft het gewoon niet gered en moest omgeploegd worden. De tekorten zijn dus het gevolg van een matig teeltseizoen," zegt Harris. 

Tegelijkertijd is er ook een tekort aan gele uien in extra grote maten, hoewel medium- en jumbomaten volop verkrijgbaar zijn. "Sommige telers hebben hun contracten met verwerkers verbroken, waardoor er dit seizoen verwerkers op de vrije markt actief zijn die dit anders niet zijn. Dit drijft de vraag naar uien in deze maten nog verder op," vervolgt Harris. 

Regionale verliezen
Uit een voorraadrapportage is gebleken dat de sector 3 mln zakken uien minder beschikbaar heeft dan vorig jaar rond deze tijd. "Dit is niet schokkend. In sommige gebieden, zoals in Canada, verliep het seizoen echter zeer nat en kromp het areaal. Canada consumeert ook veel uien en koopt daarom grotere aantallen in dan andere jaren. We zullen de voorraden in de aanloop naar de feestdagen en januari sneller zien verminderen dan vorig jaar," aldus Harris. 

Tegenover deze krappe beschikbaarheid staat een consistent sterke vraag. De vraag is al sterk sinds de start van het bewaarseizoen, half augustus. "De markt is momenteel sterk waardoor de vraag hier en daar wordt gedrukt. Daarnaast hebben de extreem hoge vrachttarieven eveneens een verstikkend effect op de vraag," voegt hij eraan toe. 

Meer gerichte recalls
Hoewel het de vraag niet direct beïnvloedt, heeft de sector wel onlangs te maken gehad met een grootschalige terugroepactie voor rode, witte en gele uien in de VS en Canada. Volgens de FDA zou het gaan om uien afkomstig uit Mexico. Hoewel Harris de zorgen omtrent de voedselveiligheid waardeert, zou hij graag zien dat dergelijke terugroepacties gerichter worden uitgevoerd en er gebruik zou worden gemaakt van een gericht, zorgvuldig beheerd recall-notificatiesysteem.

"De uien waren eenvoudig te herkennen. Ze waren afkomstig uit Mexico en toen de recall-actie werd aangekondigd, bleek dat er al 8 tot 10 weken geen uien meer waren verladen," vervolgt hij. Hoewel zowel de FDA als CDC weken nodig hadden om het risico voor de voedselveiligheid te onderzoeken voor de recall werd uitgevaardigd, zou Harris het op prijs stellen wanneer er ook wat meer tijd zou worden besteed aan het traceren van de producten, zodat de berichtgeving naar het publiek toe gedetailleerder kan zijn. "Het feit dat ook verschillende telers in de recall werden meegenomen, bewijst maar weer hoe slecht ze op de hoogte zijn over onze sector en de grote zorg die wij dragen om de voedselveiligheid van onze producten te garanderen," zegt hij. 

Transportkosten
Ondertussen is het vinden van een balans tussen de prijzen en de enorm hoge transportkosten een andere bron van zorg. Harris merkt op dat twee derde van het uienareaal in de VS zich in Washington, Idaho en het oosten van Oregon bevindt. "Wanneer de druk op zo'n uitgestrekt areaal zo hoog is en transport zo schaars beschikbaar en duur, dan worden regionale markten sterker geraakt dan voorheen," zegt hij. "De FOB-prijs zal steeds hoger zijn naarmate men verder richting het oosten gaat. Tegelijkertijd zal men geen €8.800 kwijt zijn aan transportkosten."

Momenteel ziet de sector één van de beste markten voor rode en gele uien ooit in deze tijd van het jaar. "De prijs van witte uien is stabiel en hoger dan gemiddeld. Het gaat echter maar over een paar dollar meer dan normaal," vervolgt Harris. "De vraag overtreft het aanbod en als deze sterke vraag aanhoudt dan zullen we de prijzen voor uien in alle kleuren en maten tot aan het voorjaar gestaag zien stijgen."

Voor meer informatie: 
John Harris
Paradigm Fresh
+1 970 775 2049
[email protected] 
www.paradigmfresh.com 

Publicatiedatum: