Maarten van Damme, Dacomex:

"Eén ding is zeker en dat is dat er straks een grote afzetmarkt wegvalt voor uien"

Tholen - Ieder uienjaar staat weer op zichzelf en ook dit jaar is er volgens Maarten van Damme van Dacomex weer sprake van een apart jaar. "De exportcijfers zijn gewoon goed, maar het zijn maar enkele bestemmingen waar veel uien heen gaan, in dit geval vooral de grootafnemers in West-Afrika als Ivoorkust, Senegal en Mali. Eén ding is zeker en dat is dat er daarmee begin volgend jaar een enorme afzetmarkt wegvalt."

"In die zin is het misschien maar goed dat er op bepaalde bestemmingen een tekort is aan containers, anders zou iedere exporteur non-stop uien naar Afrika sturen en die markt volledig overvoeren", zegt Maarten. "Positief is dat Oost-Europese landen al aan het informeren zijn. Dat is toch een teken aan de wand en de opbrengsten waren daar niet overal even groot, dus die verwacht ik komend voorjaar wel op de markt. Maar zij kunnen nooit de volumes hebben, die de afgelopen maanden naar Afrika zijn gestuurd. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is de vraag goed. Richting de verre bestemmingen is het rustig."

"Het prijsniveau - momenteel14,5 tot 15,5 cent in de baal - kan geen belemmering vormen voor de export. De beschikbaarheid van containers geeft eerder een remmend effect, al verschilt die per bestemming. Kwalitatief vind ik dat we een goed jaar hebben. Na alle problemen in de plantuien, hebben we in de zaaiuien kwalitatief een goed jaar. De prijs van de goede en mindere uien zit dit jaar ook best dicht bij elkaar", constateert de exporteur uit Sint-Maartensdijk. "Ook in de rode uien is het rustig. De vraag centreert zich vooral op de grote maten, maar die zijn er niet zo veel."

Ook de aardappelexport laat volgens Maarten een enorm rustig beeld zien. "Eigenlijk alle bestemmingen nemen een stuk minder aardappelen af. Alleen de verkoop van aardappelen in big bags naar Israël liep de afgelopen weken goed, maar dat loopt straks ook af. Voor Afrikaanse klanten zijn de aardappelen duur en tel daar de prijs die ze moeten betalen voor verpakkingen en transport bij op, dan is de animo een stuk minder groot. Men kiest dan eerder voor goedkopere uien." 

Voor meer informatie:
Maarten van Damme
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
+31 (0)166 662550
maarten@dacomex.nl    
www.dacomex.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven