Giel Hermans, Hermans Suikermais:

"Suikermaisseizoen van start in sterk ontwikkeld Senegal"

Tholen - Bij Hermans Suikermais is het Senegalese suikermaisseizoen weer begonnen. "Vorige week is de eerste mais op de boot gegaan en maandag staat de eerste aankomst gepland", vertelt Giel Hermans. De oogst in Senegal staat er volgens Giel goed op. "Vorig jaar hadden we een matig Senegalees seizoen met een beperkte beschikbaarheid, maar de teelt staat er nu strak bij. We maken programma's met drie grote  leveranciers, waaronder SCL en GDS." 


Links: Maisoogst voor Hermans, rechts: Con Storm

Het bedrijf betrekt van december tot en met mei mais vanuit Senegal, wat daarmee een belangrijk aanvoerland is. "Daarna schakelen we over op Marokko. We zouden nog langer door kunnen gaan in Senegal, maar dan wordt het er te heet en kan het land kwalitatief niet meer mee. Wel kijken we tussentijds goed naar alternatieven, zo zullen we Florida niet uit het oog verliezen."


Jonge mais

De vraag naar suikermais is op dit moment nog niet al te hoog. "Iedereen heeft de laatste maanden volop mais gehamsterd, nu verloopt de afzet een stuk tammer", zegt Giel. De eerste aanvoer liep wat vertraging op, vanwege een staking in het transport. "We waren er afgelopen week en hoewel het een doordeweekse dag was, leek het wel zondag. Ook de busjes, die mensen naar het veld vervoeren reden niet en daar is het overgrote deel van de mensen afhankelijk van."

"De stijging van de kosten is wel een issue. Men is volop aan het onderhandelen over het minimumloon, maar ook zaken als kunstmest en transport zijn fors in prijs gestegen. Transport is wel 900 euro per container duurder geworden. Voor de contracten voor volgend jaar worden hele andere prijzen afgegeven. Daar maak ik me wel zorgen over, want dat zal toch ergens betaald moeten worden", aldus Giel.


Bonenteelt


Teelt hete pepers voor een Nederlands handelshuis

Verder viel het Giel tijdens zijn bezoek op dat het land een behoorlijke ontwikkeling doormaakt. "De infrastructuur is verbeterd, maar ook in de teelt zijn veel ontwikkelingen. Zo zijn er Nederlandse partijen aan de slag gegaan met de teelt van onder meer bonen en pepers. Andere jaren zag je op de markten nog weleens veel Hollandse uien, maar dat aandeel vond ik dit jaar beperkt.


Groente-afdeling in nieuwe Auchan supermarkt

"Verder viel me op dat de supermarkten behoorlijk aan de weg timmeren. Afgelopen maanden waren er meerdere supermarkten geopend. AGF-producten liggen daar voor een veelvoud aan prijzen waarvoor ze op de markten worden aangeboden. Blijkbaar is het daar toch een soort van statussymbool om bij de supermarkt boodschappen te doen", constateert Giel.

Voor meer informatie: 
Giel Hermans
Hermans Suikermais
Donk 1a
5995 PL Kessel (lb)
Tel: +31 (0)  77 4629325
Mob: 0654757764 
giel@mielies.nl 
www.mielies.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven