Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal houdt in 2022 extra toezicht bij wasserijen

Naast de periodieke inspecties houdt Skal toezicht op de naleving van biologische bedrijven via gerichte inspecties. In het eerste kwartaal van 2022 voert Skal extra inspecties uit bij exploitanten die landbouwproducten wassen.

Risico's
Het is belangrijk dat deze wasserijen zich bewust zijn van de risico's die ze nemen met hun wasactiviteiten, vooral wanneer zij zowel gangbare als biologische producten wassen. Niet alle bedrijven maken gebruik van een apart circuit waswater voor de bio-stroom. Daarnaast kan gebruikte apparatuur een bron van contaminatie zijn als er onvoldoende reiniging en scheiding is. Ook kan een exploitant zelf wel 100% biologisch zijn, maar laat hij een ander bedrijf, dat gangbare activiteiten heeft, gebruikmaken van zijn productiemiddelen.

Risico-analyse
Al deze mogelijke risico's behoren onderdeel te zijn van de risicoanalyse die met ingang van 1-1-2022 voor alle exploitanten verplicht is. De risicoanalyse moet naast het benoemen van de risico's, voorzien in adequate beheersmaatregelen. Deze dienen voldoende te worden uitgevoerd, aantoonbaar te worden vastgelegd en te worden geverifieerd of ze toereikend zijn. Ter verificatie worden soms monsternames ingezet. Echter, schone analyses van bemonsterd waswater zijn niet altijd een garantie dat het waswater geen residuen bevat. Dat wordt veroorzaakt doordat deze middelen niet homogeen verdeeld zijn over de vaak grote bassins waarin het water wordt gerecirculeerd.

De gerichte inspecties zullen worden aangekondigd, wat de bedrijven de kans geeft de risicoanalyse van te voren op orde te brengen.

Klik hier voor meer informatie. 

Publicatiedatum: