Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PPA Aflandpools presteren boven verwachting deelnemers

De PPA aflandpools hebben een resultaat neergezet die positiever uitviel ten opzichte van de verwachtingen van de telers. De gele aflandpool heeft een netto uitbetaalprijs gerealiseerd van € 8,24 per 100 kilo. De rode aflandpool resulteerde in een prijs van € 15,48 per 100 kilo, meldt PPA Group

Op maandag 29 november heeft het handelsbedrijf haar aflandpoolprijzen gepresenteerd en uitbetaald aan de deelnemers van de rode- en gele aflandpool oogstjaar 2021. 

De PPA aflandpool was gedurende een lange periode een van de weinige afzetmogelijkheden voor akkerbouwers om hun uien afland te verkopen. Een areaaluitbreiding van circa 10% en een groeiseizoen met veel neerslag zorgden in de meeste gebieden voor een hoge opbrengstverwachting. Daarnaast bleken de plantuien nog niet op te zijn voordat de eerste zaaiuien geoogst konden worden. Dit resulteerde erin dat de verwerkende industrie lange tijd de boot afhield en niet zomaar uien op de boer wilde kopen.

De eerste gemiddelde aflandnoteringen zaten dan ook op een niveau van € 6,50 per 100 kilo. In de praktijk was het nog steeds moeilijk om hier uien voor te vermarkten, zo geven ze aan. Naarmate het einde van het aflandseizoen naderde bleken de opbrengsten toch niet overal mee te vallen. Dit kwam grotendeels door de invloed van meeldauw en bladvlekziekten en tevens door het dunne loof van de uien als gevolg van een koud voorjaar. De algemene stemming onder de aflandtelers werd hierdoor steeds vaster, veel telers besloten de uien in de schuur te rijden voor korte opslag of vroegen hogere prijzen voor levering afland. Aan het einde van de rit, toen het grootste gedeelte van de aflandpercelen al verkocht of verladen was, is de markt voor de latere aflandpercelen nog aardig gestegen. 

Uiteindelijk heeft zowel de rode als de gele aflandpool een prijs gerealiseerd ruim boven de gemiddelde noteringen van de landbouwbeurzen. Daarnaast waren de tarrapercentages overwegend laag en is er ook voor de kwalitatief mindere partijen, door bijvoorbeeld hevige regenval of hagel, een juiste oplossing gevonden. 

Voor oogstjaar 2022 is er bij PPA naast de bestaande pooltelers ook weer ruimte voor nieuwe deelnemers. Dit geldt voor de gele- en rode aflandpool, maar ook voor beiden bewaarpools, besluit PPA.

Bron: www.ppagroup.nl 

Publicatiedatum: