Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sebastian Allgäuer (Rheintaler Feldfrüchte) over de start in de verwerking:

"Met gesneden en verpakte vollegrondsgroenten hebben we een gat in de markt binnen de retail gevonden"

Ongeveer een jaar geleden werd er een splinternieuwe bewaarhal voor verse veldgroenten in de Oostenrijkse regio Vorarlberg in gebruik genomen. In het tweede coronajaar volgde de volgende stap voor Rheintaler Feldfrüchte. Ondanks de pandemie waagde het in 2017 opgerichte bedrijf de sprong in de verwerking van de zelf geteelde groenten.

"Ook voor de Oostenrijkse groententelers is het een zeer nat jaar geweest," zegt mededirecteur Sebastian Allgäuer. "Bij de aardappelen hebben we circa 20% minder geoogst dan vorig jaar. Bij de overige producten zijn we daarentegen verschoond gebleven van grote oogstverliezen. Bij de rode en gele uien bijvoorbeeld is de oogst zeer goed, zowel kwalitatief gezien alsook qua hoeveelheid."


Sebastian Allgäuer en Kilian Schatzmann hebben in 2017 de coöperatie Rheintaler Früchte opgericht / Foto: Weissengruber & Partner   

Verpakte bieten en uien
Het basisassortiment van de regionale coöperatie bestaat nog steeds uit aardappelen, uien, knolselderij en rode bieten. "Laatstgenoemde groente leveren we sinds dit jaar niet alleen in onverwerkte vorm, maar ook gesneden en in vacuümverpakkingen van 500 gram. Hierbij zijn we al in staat om de regionale retail twaalf maanden per jaar van verse, aantrekkelijke producten uit eigen teelt te voorzien", schetst Sebastian. Het snijden en verpakken van de vers geoogste groenten neemt een regionale partner over.

Daarnaast heeft men ook de uienhandel aanzienlijk uitgebreid, vertelt Sebastian verder. "We leveren sinds dit jaar verpakte uien - rood evenals geel - in verpakkingen van 1 kg aan de retail, en hebben wekelijks 10 tot 15 ton verkocht. Begin juni konden we onze winteruien rooien, midden september volgde dan het rooien van de zomeruien. Aangezien we niet op deze hoge vraag gerekend hadden, raakt onze voorraad nu helaas snel op. We zullen over circa twee weken compleet uitverkocht zijn. Passend bij de vraag zullen we onze winteruienteelt voor komend jaar met 30% uitbreiden en onze zomeruienteelt zelfs verdubbelen."


Uienoogst in juni 

Gesplitste afzetmarkt
Alles bij elkaar is men zeer tevreden met de respons tot nu toe: "We hebben met onze verwerkte producten een marktniche in de retail gevonden. Corona heeft ons ook laten zien hoe belangrijk betrouwbare afzetkanalen zijn, de spelregels zijn in zoverre bekend. Daarom willen we ons ook in de komende jaren in toenemende mate op de retail focussen, maar parallel daaraan willen we ook nog steeds regionale sociale instellingen - bijvoorbeeld kantines, ziekenhuizen en verzorgingshuizen - als tweede afzetmarkt beleveren", zegt Sebastian.

Verdere productnoviteiten staan volgens Sebastian al op de planning: "Onze knolselderij bijvoorbeeld hebben we tot nu toe uitsluitend in onverwerkte vorm geleverd, de eerste aanvragen naar het geschilde product hebben we echter al gekregen. Gesneden knolselderij is eveneens een overweging waard", luidt het tot slot.

Voor meer informatie:
Sebastian Allgäuer
Rheintaler Feldfrüchte
Ketschelenstraße 66
6800 Feldkirch, Vorarlberg, Oostenrijk
+43 664 9186569
[email protected]  
Facebook 

Publicatiedatum: