Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wit-Rusland is grote importeur van verse groenten en fruit

Volgend jaar valt voor EU-landen markt van 400.000 ton weg

Wit-Rusland gaat vanaf 1 januari 2022 de import van o.a. verse groenten en fruit uit onder meer de EU-landen verbieden, zo berichtten wij gisteren. Volgens cijfers van Eurostat werd er vorig jaar meer dan 400.000 ton verse groenten en fruit uit/via EU landen naar Wit Rusland uitgevoerd. Uitgaande van de cijfers over de eerste 9 maanden zal dat dit jaar nog wat meer zijn. Overigens was dat een aantal jaren terug meer dan een miljoen ton. Dat was vlak na het instellen van de Russische importboycot, constateert Jan-Kees Boon van Fruit&Vegetable Facts.

Nog steeds doorvoer naar Rusland
De Wit-Russische import van verse groenten en fruit bereikte in 2015 een piek met 2 miljoen ton. Na het instellen van de importboycot door Rusland medio 2014 nam de import in Wit-Rusland een grote vlucht. Daarna nam die geleidelijk af naar 650.000 ton in het afgelopen jaar In bepaalde jaren werd er volgens de Wit-Russische douane verse groenten en fruit ingevoerd uit allerlei vaak ook exotische landen tot peren uit Jemen aan toe! Aan die “handel” is nu goeddeels een einde gekomen.

Het belang van Wit-Rusland als doorvoerland is goed te zien aan het parallelle verloop van de import- en exportcurve. De export is vrijwel uitsluitend gericht op Rusland. Appelen en peren vormen de hoofdmoot.

Polen de belangrijkste leverancier
Vorig jaar kwam volgens de Wit-Russische douane de helft van de import van verse groenten uit EU-landen. In 2019 was dat ook zo. Tegenwoordig is Polen de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit aan Wit-Rusland. Volgens de Wit-Russische douane ging het vorig jaar om 177.000 ton. Hierbij ging het om 120.000 ton peren en 35.000 ton peren. Hardfruit was derhalve goed voor 80% van het totaal.

Vooral hardfruit
Volgens Eurostat (re)exporteerde Polen vorig jaar 260.000 ton verse groenten en fruit naar Wit-Rusland. Het Eurostat cijfer is hoger omdat er sprake is van re-export uit andere, vnl. EU-landen. Het Eurostat cijfer voor export van appelen uit Polen naar Wit-Rusland komt wel overeen met het Wit-Russische importcijfer maar volgens Eurostat ging er uit/via Polen bijna 90.000 ton peren naar Wit-Rusland. Bij peren gaat het ook om product uit België en Nederland dat via Polen verder oostwaarts gaat.

Verder re-exporteert Polen ook onder meer Spaans product. Te zien aan de (re) export cijfers van producten als aardbeien, perziken, kaki en citrus.

Appelen vooral uit Polen, peren ook uit België en Nederland
Ook bij de totale EU export naar Wit-Rusland draait het om hardfruit. Naast Polen gaan er weinig appelen uit andere EU landen naar Wit Rusland. Bij peren is zoals gezegd Polen minder dominant. Eurostat geeft in principe geen cijfers naar land van oorsprong maar naar land van herkomst (laatste “haven”). Dit blijkt uit de cijfers van de Wit- Russische douane. Die houdt het voor 2020 op een import van 32.000 ton Belgische en 13.000 ton peren uit Nederland. Voor import uit/via Polen geeft de Wit-Russische import statistiek een cijfer voor 2020 van bijna 35.000 ton.

Bijna 40% import is hardfruit
Van de totale import van verse groenten en fruit in 2020, groot 650.000 ton, bestond 130.000 ton uit appelen en 110.000 ton uit peren. Samen goed voor 35 a 40%. Dan volgt bananen met 75.000 ton, tomaten (45.000), mandarijnen (36.000) en perziken/nectarines (28.000).

Ook veel uit Turkije
Belangrijkste niet-EU-leverancier is Turkije. In 2020 ging het om 106.000 ton. Daarvoor was het meer met een piek in 2017. Toen werd ere 215.000 ton uit Turkije ingevoerd. Peren is het belangrijkste product gevolgd door tomaten en perziken/nectarines. Spanje is volgens Wit-Russische douane de nummer drie met vorig jaar een import van 56.000 ton. Opvallend is ook de import uit Rusland, vorig jaar 55.000 ton. Bananen en watermeloenen zijn de belangrijkste producten die via Rusland in Wit-Rusland terechtkwamen. Dan volgen Ecuador (38.000 ton), België (35.000), Nederland (32.000) en Oekraïne (20.000 ton).

Klik hier voor achtergrondcijfers

Voor meer informatie
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com 

Publicatiedatum: