Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA Jaarplan 2022 bekend

Gisteren heeft minister Schouten van LNV, mede namens de Staatssecretaris van VWS, het NVWA Jaarplan 2022 aangeboden aan de Tweede Kamer. Inspecteur-generaal Gerard Bakker geeft hierin aan dat de NVWA in 2022 de disbalans in taken en middelen aanpakt en toewerkt naar een goede oplossing in de langlopende discussie rond het stelsel van keuren en toezicht in de vleesketen en de blik verder naar buiten gaat richten.

Balans in taken en middelen
De verwachtingen vanuit de maatschappij en de politiek ten aanzien van het werk van de NVWA zijn hoog. Externe onderzoeken hebben aangetoond dat er al enige jaren sprake is van een disbalans tussen taken en middelen bij de NVWA. Dit leidt ertoe dat er scherpe keuzes zijn gemaakt in het werk dat de NVWA in 2022 kan uitvoeren. Samen met de opdrachtgevers – de ministeries van LNV en VWS – zet de NVWA in 2022 vol in op het herstellen van de balans tussen onze taken en middelen. Het is daarbij belangrijk dat de NVWA ook helder is over de beoogde prestaties van het toezicht én over de grenzen die aan de inzet van het toezicht verbonden zijn.

Net als in andere jaren besteedt de NVWA in 2022 het grootste deel van de beschikbare capaciteit (48%) aan het bewaken van de voedselveiligheid. Het gaat hierbij om toezicht op levensmiddelen die aan consumenten worden verkocht, maar bijvoorbeeld ook om antibioticagebruik, diervoeders, het slachtproces en dierlijke bijproducten. Andere publieke belangen waar de NVWA op toeziet zijn productveiligheid (6%), diergezondheid (8%), natuur en milieu (11%), tabaksontmoediging (3%), plantgezondheid (11%), dierenwelzijn (9%) en controle op subsidieregelingen (4%). Prioriteiten richten zich daarbij onder andere op het toezicht op dierenwelzijn, de aanpassingen van het mestbeleid, het inregelen van de nieuwe controleverordeningen voor plant en dier en de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van tabak en alcohol en een efficiënte afgifte van certificaten in verband met Brexit.

Zichtbaar beter
Inspecteur-generaal Gerard Bakker: "In 2020 zijn we begonnen met een verbetertraject en daar bouwen we in 2022 op voort. Dankzij de betrokkenheid van alle medewerkers is het mogelijk om verbeteringen door te voeren in het werk van iedere dag. Ook werken wij er hard aan om het belangrijke en maatschappelijk relevante werk dat de NVWA doet beter zichtbaar te maken. Want dat werk doet ertoe. Verder werken we samen met de ministeries hard aan een goed voorstel ter verbetering van het stelsel van keuren en toezicht in de vleesketen. Een voorstel waar alle partijen uit de keten achter staan. Duidelijk is dat de NVWA volop in ontwikkeling is en dat gaan we ook voor de maatschappij, het bedrijfsleven en andere betrokkenen inzichtelijker maken, zodat duidelijk is waar wij als toezichthouder voor staan en welke afwegingen wij maken in ons toezicht. Met de verbeterstappen zijn we zichtbaar op weg naar een toezichtsorganisatie met impact."

Klik hier voor de kamerbrief van minister Schouten en het NVWA-jaarplan 2022

Bron: NVWA

Publicatiedatum: