Hoge boetes voor ontbreken markeringsborden in België

Vrachtauto’s en aanhangwagens zonder markeringsborden lopen in België een verhoogd risico om aan de kant gezet te worden. Ondanks dat markeringsborden voor nieuw te registreren voertuigen al jaren niet meer verplicht zijn, deelt de politie hier hoge boetes voor uit, zo waarschuwt Transport en Logistiek Nederland.

De rechthoekige geel/rode reflecterende markeringsborden achterop vrachtauto’s en aanhangwagens behoorden vele tientallen jaren tot de verplichte standaarduitrusting voor bedrijfsvoertuigen. Met de komst van EU-eisen voor contourmarkering in juli 2011 zijn de borden in feite overbodig geworden. Ze maken ook geen deel meer uit van de EU-voorschriften voor voertuigverlichting en reflecterende voorzieningen. De meeste EU-landen hebben daarom hun voertuigwetgeving op dit punt aangepast. In Nederland zijn markeringsborden sinds 1 januari 2012 niet meer verplicht.

Vreemde situatie
België is naast Spanje en enkele Oost-Europese landen, een van de weinige landen die de regelgeving (nog) niet heeft aangepast. Dit betekent dat alle bedrijfsvoertuigen op de Belgische wegen nog steeds van markeringsborden moeten voorzien. Niet alleen de oudere voertuigen, maar ook nieuwe vrachtauto’s en aanhangwagens. Het betekent ook dat nieuwe voertuigen met contourmarkering, die volgens de EU-wetgeving geen markeringsborden hoeven te hebben, hiervoor toch beboet worden.

Bron: TLN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.