Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Consumptiecijfers Nederlandse groenteconsumptie niet zo slecht als bronnen doen vermoeden"

Ben je Nederlander, Deen, Brit of woon je in Duitsland of Frankrijk? De totale consumptie van verse groenten per persoon verschilt niet veel, constateert Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis. Een inwoner van Duitsland en Frankrijk at in 2020 gemiddeld zo'n 53 kilo verse groenten, terwijl het verbruik in Nederland op 52 kilo uitkwam. Denen en Britten consumeerden 54 en 55 kilo per persoon. Dit blijkt uit berekeningen van GroentenFruit Huis op basis van huishoudelijke aankopen en consumptie buitenshuis. Het gaat hierbij om daadwerkelijk genuttigde hoeveelheden per persoon.

Er circuleren diverse consumptiecijfers van groenten. Onlangs zijn cijfers van FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie Verenigde Naties) gepubliceerd waarin Nederland qua groenteconsumptie sterk afwijkt met buurlanden. Klopt dat wel? Het is de hoogste tijd voor het ware verhaal en uitleg over de rekenmethodes. 

De consumptie per persoon is op verschillende manieren te berekenen. Organisaties, zoals FAO en Eurostat, stellen per land een zogeheten voorzieningenbalans samen. Dan gaat het om de berekende hoeveelheid beschikbaar voor consumptie. Hierbij wordt productie en import opgeteld en verminderd met de export. Deze hoeveelheid wordt vervolgens gedeeld door de totale bevolking om te komen tot een cijfer per persoon. Door incomplete handelsdata en verschillen in definities geeft deze methode voor consumptie-berekeningen niet altijd het juiste beeld weer.

GroentenFruit Huis baseert de consumptie op data van bureaus als GfK/Kantar/IRI/Nielsen en Foodstep (foodservice). In 2020 steeg in Nederland de consumptie van verse #groenten gemiddeld per persoon met 5 procent naar 52 kilo. Dit betreft dan een optelling van thuisconsumptie en de hoeveelheid geserveerd door restaurants en cateraars.

Dat de groenteconsumptie in Nederland met ruim 140 gram per dag nog terrein te winnen heeft is duidelijk, maar vergeleken met omringende landen doen we het niet zo slecht als diverse bronnen doen vermoeden.

Bron: Wilco van den Berg, GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: