Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Markt voor rode en roze uien lui-duur, wel opvallend goede vraag naar sjalotten"

Tholen - De afzet van rode uien verloopt momenteel betrekkelijk rustig, constateert Carl van de Wiel van Agro Centre Holland uit Langeweg, gespecialiseerd in het verpakken en exporteren van rode uien en sjalotten. Wel blijft het tekort aan containers volgens hem boven de uienmarkt hangen. "Het is absoluut dramatisch. Tot begin december konden wij ons volume nog redelijk kwijt, maar sindsdien verliezen we redelijk wat omzet door het gebrek aan containers."

"De afgelopen twee jaar had India een exportverbod ingesteld en konden wij volop de naburige landen bedienen. Dit jaar was er slechts voor een korte tijd een handelsbelemmering en hierdoor zijn er aanzienlijk minder Hollandse, rode uien die kant op gegaan. Dat volume is nog geen 10% van de afgelopen twee jaar. Voor de export van onze rode uien was dat wel een aderlating. Het is daarom spannend wat er de tweede helft van het seizoen gaat gebeuren. Er wordt wel breed geïnformeerd naar onze uien, maar vooralsnog zijn we voor een aantal bestemmingen te duur. De prijs van de rode uien ligt, afhankelijk van de maatsortering tussen de 25 en 45 cent", vertelt Carl.

"Ik verwacht dan ook zeker geen stijging in de prijs, hooguit een prijsstabilisatie. We zijn met minder uien het seizoen begonnen en dat geeft hopelijk voldoende basis om de voorraden dit jaar weg te krijgen. Doordat er percelen aangetast waren met valse meeldauw zijn er nogal wat uien verloren gegaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat we toch nog in een redelijk gezonde markt zitten", zegt Carl. "De markt van roze uien is vergelijkbaar met de rode uien en ontwikkelt zich een beetje lui-duur. Wel is de vraag naar sjalotten goed. Zelfs Frankrijk vraagt nu al om sjalotten en dat is toch wel opmerkelijk."

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: +31 (0)168 371230
[email protected]    
www.red-onion.com