Meer beweging op Chinese uienmarkt

De uienmarkt in Gansu floreerde vorig seizoen, hoewel de hoge verladingskosten een belemmering voor de uienexport vormden, waardoor veel van de exportuien naar de binnenlandse markt werden verlegd. Er was een enorm aanbod op de binnenlandse markt, terwijl de vraag beperkt bleef. Dat is de reden waarom de prijs daalde. Een uienhandelaar uit het zuidwesten van China vertelde over de huidige omstandigheden op de Chinese uienmarkt.

"Uien uit Jianshui in Yunnan zijn onlangs op de markt gekomen, maar het aanbod ervan is nog klein. Het grootste gedeelte van het aanbod komt uit teeltgebieden in Gansu, met wat aanvoer uit koelhuizen in Noord-China dat tijdens het zomerseizoen werd opgeslagen. De prijs van rode uien was vorig jaar goed en vele telers volgden blindelings de markttendens. Dit jaar is het areaal voor rode uien veel groter dan vorig jaar. Een deel van de rode uien is al begonnen te rotten of er zijn andere problemen met de kwaliteit van het product. Er is een verspilling van minstens 5%," legde de uienhandelaar uit.

Rode uien uit Gansu kosten in de teeltgebieden ongeveer € 0,11/0,5 kg. De prijs van gele uien bedraagt ongeveer € 0,11/0,5 0,5 kg. De prijs van witte uien bedraagt ongeveer € 0,05/0,5 kg. De uienhandelaar, die kramen heeft in Guiyang Market, Kunming Market en Chengdu Market, gaf ook commentaar op de regionale prijzen. "De marktprijs van uien in het zuidwesten van China ligt rond € 0,12/0,5 kg. Dat is € 0,05/0,5 kg minder dan de prijs van € 0,17/0,5 kg een halve maand geleden."

Het aanbod uit de teeltgebieden is momenteel vrij groot en zowel handelaren met voorraden in opslag als telers ruimden gretig hun voorraden op vóór het Chinese Nieuwjaar. Volgens de uienhandelaar "is de productbeweging op de binnenlandse uienmarkt in de periode vóór het einde van het jaar versneld, maar wordt de markt nog steeds beperkt door de pandemie. De huidige afzet bedraagt slechts een derde van de afzet in dezelfde periode vorig jaar."

"De verladingskosten zijn nog steeds hoog. Veel uienexporteurs hebben de uienexport tijdelijk stopgezet. Er worden slechts kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Vietnam en Rusland," legde de uienhandelaar uit. Er zijn drie redenen voor de prijsstijging. Ten eerste is de totale oppervlakte die voor de aanplant van uien wordt gebruikt afgenomen ten opzichte van vorig seizoen. De vraag op de binnenlandse markt is de laatste tijd vrij groot geweest, zodat het aandeel van de binnenlandse afzet is toegenomen.
Ten tweede was de kwaliteit van de uien dit seizoen minder dan ideaal. Een kleiner aandeel van het aanbod was geschikt voor de commerciële markt. De prijs van uien van topkwaliteit is dan ook gestegen. Ten derde stegen niet alleen de hoge verladingskosten en de stijgende uienprijzen, maar ook de relatieve prijs als gevolg van de waardestijging van de Chinese yuan. Als gevolg daarvan is de overzeese vraag sterk verzwakt en is de hoeveelheid orders zeer klein.

"Uiteindelijk is de uienvraag op de binnenlandse markt enorm. De Chinese markt is in staat om het grootste deel van de uien die van de exportmarkt werden afgeleid, te absorberen. Veel exporteurs beschikken echter niet over geschikte retailkanalen op de binnenlandse markt. En wanneer zij hun uien op de binnenlandse markt verkopen en nieuwe orders ontvangen, is hun enige optie om opnieuw uien te kopen van handelaren met voorraden in opslagfaciliteiten," legde de uienhandelaar uit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven