Matthew van Gestel, AGF Overtoom:

"Met de Turkse handel hebben we een belangrijke troef in handen"

Tholen - Met de horeca als grootste klantengroep is er door de lockdown voor AGF Overtoom een belangrijke bron van inkomsten weggevallen, goed voor 70% van de omzet. De Amsterdamse groothandel besloot echter niet bij de pakken neer te gaan zitten en zocht en vond uitbreiding op de exportmarkten. "Scandinavië is onze grootste exportmarkt, maar inmiddels is het aantal landen waaraan we leveren flink toegenomen. Vorig jaar heb ik in oktober een rondje Duitsland gedaan en alle grote markten bezocht van Hamburg tot Bremen, Hannover, Berlijn, München, Keulen en Frankfurt. Daar hebben we kennisgemaakt met een aantal nieuwe klanten, waar we nu leuk handel mee doen", vertelt new business export manager Matthew van Gestel.


Mustafa en Matthew

"In november 2021 ben ik een week naar België en Frankrijk geweest. We hebben een aantal klanten op de Franse groothandelsmarkt Rungis en ook in België hebben we een aantal nieuwe klanten opgedaan", aldus Matthew. "Week 3 staat ingepland voor Denemarken en in februari en maart zal ik op bezoek gaan bij bestaande en  potentiële, nieuwe klanten in Zweden, Noorwegen en Finland. Ook de Cash&Carry blijft goed doorlopen. Elke dag gaan vanaf 5 uur 's ochtends de deuren open voor onze groothandelsklanten, dit zijn met name etnische supermarkten vanuit heel Nederland", vertelt Matthew. "Samen met Mustafa (eigenaar) en Kurty Ozdemir (algemeen manager) vormen wij een sterk team dat de kar voor AGF Overtoom voorttrekt en ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van dit team!"

"De Turkse handel vormt echt onze troef op de markt. Sinds 2014 importeren wij zelf rechtstreeks uit Turkije en twee per week arriveert de wagen in Amsterdam, elke maandag en donderdag. Op deze manier kunnen wij gegarandeerd verse Turkse groenten en fruit aan onze klanten aanbieden. Van tomaten tot pepers en granaatappelen, daar kunnen we ons met rechtstreekse import echt mee onderscheiden. Hoe wij zijn begonnen met een doosje hier en een doosje daar, ging het van pallet hier en een pallet daar tot aan volle auto’s hier en daar naar de klant. Dat gaat om flinke aantallen, dat is echt mooi om te zien. En veel van onze klanten bestellen niet alleen maar Turkse handel, maar weten ons ook te vinden voor citrus, exoten etc."


Kurty en Matthew

Hij merkt wel dat de schommelingen van de lira voor de nodige onrust zorgen voor de Turkse exporteurs. "Onlangs hadden we precies op het juiste moment ingekocht. Een paar tellen later ging de lira onderuit. Zo is het af en toe geluk hebben. Maar uiteindelijk wens je alle zakenpartners alle goeds. Je moet het tenslotte toch samen zien te rooien. We zien het nieuwe jaar positief tegemoet. 2021 was een jaar met de nodige uitdagingen, maar dit jaar kan alleen maar beter worden. De groothandelsactiviteiten zijn goed door blijven lopen, de export breidt zich uit en als de horeca ook weer opengaat, dan ziet het er een stuk zonniger uit." 

Voor meer informatie:
Matthew van Gestel
AGF Overtoom
Centrale Groothandelsmarkt 131
1051 LJ Amsterdam                
+31 (0)20 486 5348
matthew@agfovertoom.nl  
www.agfovertoom.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven