Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienmagazine De Groot en Slot

Hoe gezond is de ui?

Waarom is de ui zo gezond? Het is een beproefd middeltje uit grootmoeders tijd: ben je verkouden, snijd een ui doormidden, leg hem op je nachtkastje en je hebt minder last van een verstopte neus en kunt vrijer ademen. Sommige artsen beweren zelfs dat de ui als uienthee huidveroudering tegengaat.

Dat uien tot gezonde groenten behoren, weet bijna iedereen. Maar wat maakt de ui zo gezond? Er is veel te lezen en te vinden over gezonde voeding, lifestyle en diëten. Zo bevatten uien veel verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine B2, B6, B11 en C, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook zitten er veel vezels in uien, die een gunstige werking hebben op de darmen. Daarnaast geven uien een gevuld gevoel, waardoor je minder trek hebt in ongezonde tussendoortjes.

Uien bevatten ook quercetine, een antioxidant die veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en wijn. Door het hoge gehalte aan quercetine is er een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Verder bevatten uien inuline. Deze voedingsvezel is een soort prebiotica voor darmbacteriën. Wie de goede bacteriën in zijn darmen voedt, ondersteunt daarmee een goede weerstand.

Het is dan ook niet vreemd dat de ui wereldwijd één van de meest gegeten groenten is. De ui is veelzijdig te verwerken in gerechten: rauw, gekookt, gebakken, gefruit of gefrituurd. Daarnaast worden uien vaak gebruikt in gerechten als natuurlijke smaakmaker.

Thee van uienschillen
Onlangs dook er een artikel in het Algemeen Dagblad op, waarin uienthee als Japans geheim tegen veroudering wordt onthuld. Volgens een Amerikaanse dermatoloog met Japanse roots en haar 72-jarige moeder is thee van uienschillen een gouden vondst. Onzin? Of toch niet?

De Belgische arts Servaas Bingé, die naast zijn werk als huisarts auteur is van boeken over voeding en immuniteit, bevestigt dat. In hetzelfde artikel stelt hij dat uien veel gezondheidsvoordelen hebben.
"Uien bevatten veel polyfenolen, die hebben een heilzame werking. Polyfenolen zijn antioxidanten. Dit zijn stoffen met een enorm belangrijke functie: ze vangen vrije radicalen. Ons lichaam verbruikt zuurstof en daarbij komen vrije radicalen vrij die onze cellen kapotmaken. Het is de taak van antioxidanten om die vrije radicalen tegen te houden", zegt hij in het artikel.

Kortom, antioxidanten beschermen ons lichaam tegen verouderingsprocessen, aldus Bingé in het AD. "Als je veroudert en rimpels krijgt, betekent het dat de elasticiteit van je huid aan het verminderen is. De huid is de spiegel van onze inwendige gezondheid: verouder je aan de buitenkant, dan gebeurt dat ook vanbinnen. Hoe gezonder iemand is, hoe stralender zijn of haar huid zal zijn. Natuurlijk kan je dure crèmes smeren, maar de beste strategie is om je huid van binnenuit te voeden met onbewerkte, natuurlijke, kleurrijke voeding." Maar, zo zegt Bingé, "uien zijn rauw het gezondst. Want als je voeding bewerkt, gaat er altijd een deel van de stoffen verloren."

Bron: Uien magazine van De Groot en Slot

Publicatiedatum: