Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

De markt voor knoflook is momenteel in de meeste gebieden sterk, aangezien in de meeste landen er goede vraag blijft bestaan naar de smaakvolle bol. Het grootste deel van de aanvoer van knoflook in Europa komt momenteel uit China en Egypte, hoewel Frankrijk nog steeds een sterke voorkeur vertoont voor in eigen land geteelde gewassen. In Noord-Amerika komt een groot deel van de aanvoer uit Zuid-Amerika, terwijl China zijn eigen knoflook produceert en zich meer op de uitvoer dan op de invoer richt. Het vervoer van de bollen van en naar andere continenten blijft duurder dan gewoonlijk, aangezien de hoge logistieke prijzen geen tekenen van daling vertonen en de hoge energieprijzen in de productielanden de kosten eveneens opdrijven.

Nederland: Prijs Chinese knoflook licht gestegen
De markt voor knoflook is volgens een importeur in Nederland gestabiliseerd. De prijs van de knoflook is licht gestegen. In China is volop knoflook beschikbaar. Chinees Nieuwjaar heeft afgelopen week wel gezorgd voor wat extra afzet.

Duitsland: Meer Duitse telers wagen zich aan knoflookteelt
De eerste partijen Egyptische verse knoflook komen al op de Duitse markt. De groothandelsprijzen liggen rond de 6 euro/kg en zijn dus zeer aantrekkelijk in vergelijking met het Zuid-Afrikaanse product (9 euro/kg). Momenteel gaat het grootste deel van de goederen nog per luchtvracht, hoewel men zo snel mogelijk op zeevracht wil overschakelen. Vergeleken met gedroogde knoflook is groene knoflook nog steeds een nicheproduct, niet in de laatste plaats vanwege de concurrentie van grote spelers als China en Spanje. Toch wint ook de Egyptische gedroogde knoflook tussen april en de zomermaanden terrein.

In navolging van Nederland wagen ook meer Duitse telers zich aan de teelt van knoflook. Hoewel de afzet tot dusver hoofdzakelijk beperkt is gebleven tot de groothandel, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ook de retailhandel zich met de teelt zal gaan bezighouden.

Frankrijk: Grote vraag naar in Frankrijk geteelde knoflook
Het tweede deel van het seizoen begint zeer goed voor witte en paarse knoflook uit Frankrijk. De volumes zijn goed, en de kwaliteit is zeer goed omdat de knoflook tijdens de oogst in goede omstandigheden is opgeslagen. Ook de vraag naar Franse knoflook is goed. Supermarkten willen zo lang mogelijk over knoflook van goede kwaliteit van Franse oorsprong beschikken. Dit jaar lijkt een goed jaar te worden voor alle Franse knoflook, behalve voor de roze variëteit. De kwaliteit van roze knoflook heeft ernstig te lijden gehad onder de slechte weersomstandigheden tijdens de oogst. Dit is de reden waarom dit jaar meer Spaanse roze knoflook is ingevoerd in Frankrijk. 

Spanje: Goed groeiseizoen, maar productiekosten stijgen door hoge energieprijzen
Op dit moment is het planten van de paarse knoflook net afgelopen. De vroegere knoflook zal dit voorjaar worden geoogst. De voorspelling lijkt juist te zijn geweest en dit jaar zal het met knoflook beplante areaal licht toenemen ten opzichte van vorig jaar. De droogte in de productiegebieden van Andalusië heeft geleid tot een verschuiving naar Castilla-La Mancha. Zo valt de afname van het areaal in Andalusië op, terwijl er in Castilla-La Mancha sprake is van een toename. Bovendien is het zo dat, hoewel de laatste jaren de aanplant van lenteknoflook terrein wint op die van paarse knoflook, deze tendens zich dit jaar niet voordoet.

Over het algemeen zijn de wintermaanden in alle productiegebieden zeer droog en liggen de temperaturen hoger dan gewoonlijk. De groeifase verloopt goed in de primeurgebieden, hoewel zij de steun van irrigatie nodig hebben, terwijl in de aanplantingen van paarse knoflook de behoefte aan irrigatie groter is. Dit alles brengt hogere productiekosten met zich mee, aangezien de irrigatiesystemen op elektriciteit werken en de energieprijs blijft stijgen.

Intussen zijn de prijzen voor knoflook in de voorbije twee maanden stabiel gebleven en liggen zij op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van andere seizoenen. De markt is actief en de handel is normaal voor deze tijd van het jaar. Sinds het begin van de coronapandemie heeft de sector een hoog activiteitenniveau gehandhaafd. De stijging van de productie- en verpakkingskosten zal tot uiting komen in de volgende afzetseizoen.

Italië: Vlakke markt in januari
Volgens de statistieken kopen Italiaanse gezinnen gemiddeld 3,5 keer per jaar knoflook en, ook al is er een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar (3,3), is dit cijfer de laatste 3 jaar vrij stabiel gebleven. In 2021 kochten 14 miljoen Italiaanse gezinnen (53,7%) knoflook.

Een verkoper uit het noorden van Italië zegt dat er momenteel niet veel animo is. De verkoop van knoflook gaat wel door, maar zonder dat er veel vraag naar is. De dagen van 2020, toen er een stormloop was om tijdens de sluiting inkopen te doen, zijn voorbij. In 2020 kochten immers 200.000 gezinnen meer knoflook dan vandaag.

Dit maakt het moeilijk om het scenario van dit moment te vergelijken met dat van de voorbije jaren. In januari 2022 stagneerde de consumptie van knoflook en zelfs de catering en horeca, die nog niet op volle toeren draait, helpt de zaak niet vooruit. Zorgen over de toekomst of over de inflatie houden de aankopen tegen.

De opslag van knoflook is echter goed en als de verkoop in het huidige tempo doorgaat, zullen er voldoende voorraden zijn om tot het volgende oogstseizoen door te komen.

Egypte: Prijzen zullen dalen naarmate de knoflookvolumes toenemen
Over het algemeen is de knoflook die dit jaar op het veld ligt, van zeer goede kwaliteit. Momenteel is het weer zeer koud in vergelijking met vorig jaar, wat goed is voor de bolvorming. Er zouden grotere hoeveelheden verse knoflook moeten zijn dan vorig jaar. Op dit ogenblik zijn de prijzen voor knoflook zeer hoog. Verwacht wordt dat deze prijzen zullen dalen in de komende weken, wanneer het Egyptische seizoen echt begint. Het zou een zeer uitdagend jaar moeten worden wat betreft het vervoer van de producten naar de klanten. De vrachttarieven zijn nog steeds zeer hoog voor zowel lucht- als zeetransport, wat op zijn beurt de prijzen beïnvloedt.

China: Vraag naar knoflook groeit nu Chinees Lentefeest aanbreekt
In de aanloop naar het Chinese Lentefeest zijn de overzeese ordervolumes beginnen te groeien. Met de gestegen arbeidsprijs vóór de vakantieperiode, vertoonde ook de uitvoerprijs van knoflook een stijgende tendens.

Voor de overzeese markt zijn de marktomstandigheden momenteel niet geweldig. Er is geen markt met een enorm vraagvolume, maar de vraag op de overzeese markt neemt toe in vergelijking met een paar maanden geleden. Overzeese kopers slaan voorraden in voordat het Chinese lentefeest de activiteit in de Chinese knoflookindustrie afremt. Het totale ordervolume van de overzeese markten neemt toe. Ook de prijs vertoont een lichte stijging. De huidige FOB-prijs van knoflook nr. 5 bedraagt ongeveer 1.000 euro [1.128 USD] per ton.

Sommige Europese importeurs zijn overgeschakeld op Spaanse knoflook om de vervoerskosten te drukken. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de Chinese uitvoer van knoflook. Niet alleen in de Europese Unie krimpt de markt voor Chinese knoflook, maar hetzelfde geldt voor Centraal- en Zuid-Amerika. Alleen de vraag uit Oost-Europa blijft stabiel. Wat Azië betreft, is Indonesië een van de grootste exportmarkten. Indonesië heeft echter nog geen invoerquota voor knoflook aangekondigd. De meeste leveranciers hebben hun knoflook voor Indonesië nog niet verscheept. Bovendien hebben de stijgende scheepvaartkosten ook een invloed op de uitvoer naar Zuidoost-Azië.

Vrachtruimte is nog steeds moeilijk te vinden en de verschepingskosten blijven hoog. En volgende maand begint het nieuwe gemberseizoen, waardoor de vrachtruimte nog schaarser wordt. Sommige exporteurs geven er de voorkeur aan hun producten vroeg te verzenden en dat zet de havens nog meer onder druk. De activiteiten in de Chinese havens zijn vertraagd, en schepen lopen vaak vertraging op. De huidige prijs van expresvracht van Qingdao naar Europa ligt rond de 12.500-13.000 euro per zeecontainer. Verwacht wordt dat de vrachtkosten tijdens het Chinese Lentefeest zullen dalen.

In de komende weken zal de binnenlandse vraag sterk zijn, maar het aanbod zal niet toenemen. De prijs van knoflook kan na de vakantieperiode dalen.

Noord-Amerika: Solide vraag naar knoflook, maar logistieke problemen houden aan
Hoewel de vraag naar knoflook iets minder is dan vorig jaar rond deze tijd, is de algemene vraag naar het populaire artikel nog steeds sterk.

"De vraag naar knoflook is vrij solide en blijft stijgen. De vraag naar bepaalde producten - honing, citroen, gember, knoflook - heeft duidelijk pieken in de vraag gekend als gevolg van de pandemie," zegt een verlader. "Er komen echter elk jaar meer knoflookvelden bij."

Momenteel is het knoflookseizoen in Peru bijna ten einde en het zou tegen midden of eind februari afgelopen moeten zijn. "Alle knoflook voor februari uit Peru is al geoogst. Het is in principe gedroogd en klaargemaakt voor Noord-Amerika," zegt de verlader, die opmerkt dat ongeveer 80 procent van de knoflook die vanuit Peru naar de VS gaat, in voorverpakte netten zit. Hoewel Peru een goed groeiseizoen heeft gehad, heeft het dit jaar te kampen gehad met meer regen.

Het duurt echter langer om die knoflook in de VS te krijgen. Zoals verladers over de hele wereld weten, is vrachtvervoer lastig en is het duur. "Gewoonlijk duurt het vanuit Peru ongeveer 10 dagen om naar de VS te verschepen. Op dit moment zijn er vrachtopties die er 30-40 dagen over doen om in de VS aan te komen," zegt hij.

Uit Zuid-Amerika komen knoflookzendingen uit zowel Chili als Argentinië, die beide midden in hun seizoen zitten. "Zij verschepen veel naar Noord-Amerika en hebben dit jaar een sterke oogst met concurrerende prijzen. Maar de logistiek is ook erg ingewikkeld," zegt de verlader.

Ook China verscheept knoflook, en ook Californië zal later in het seizoen met verse oogst komen. "De meeste knoflook die op dit moment uit Californië komt, is gekoelde of opgeslagen knoflook," zegt hij.

Wat de prijzen betreft, kost een doos van 30 pond (13,6 kg) momenteel 45 dollar FOB. "Die prijs is gestegen ten opzichte van vorig jaar. En ik denk dat die prijs in februari ongeveer hetzelfde zal blijven," voegt hij eraan toe.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt limes