Slecht nieuws voor Oekraïense telers en handelaren

Wit-Rusland verbiedt export van appelen, kool en uien

De overheidsinstanties van Wit-Rusland blijven de Oost-Europese fruitmarkt ontwrichten met enorme verliezen voor de marktdeelnemers, de consumenten en de staatsbegroting tot gevolg. Een nieuwe resolutie van de Wit-Russische regering kwam voor alle marktdeelnemers onverwacht, aangezien de functionarissen bleven beweren dat er voldoende fruit en groenten op de markt waren en er geen reden tot bezorgdheid was.

Op 5 februari 2022 vernamen deskundigen dat de bevoegde autoriteiten geen certificaten meer afgeven voor de export van appelen, kool en uien uit Belarus, zelfs niet voor levering aan Rusland, de grootste exportmarkt van het land.

Bovendien is het voor handelaren geen geheim dat niet al deze groenten in Belarus worden geteeld, ondanks het feit dat de re-export van Belarus naar de Russische Federatie de laatste jaren ingewikkeld is geworden.

De nieuwe resolutie is zeer slecht nieuws voor telers in Oekraïne. Het onverwachte embargo van Wit-Rusland op de import van groenten en fruit uit de EU en een aantal andere landen, waartoe Oekraïne niet behoorde, was immers het belangrijkste positieve nieuws van het seizoen voor de Oekraïense telers. Dit heeft geleid tot een sterke stijging van de vraag naar Oekraïense appelen, die op de Wit-Russische markt, en waarschijnlijk ook op de Russische markt, de plaats hebben ingenomen van appelen uit Polen en andere EU-landen.

Na het verbod op de levering van appelen uit Wit-Rusland aan Rusland kan de vraag naar Oekraïense appelen licht dalen. Er zal echter vraag naar blijven omdat Wit-Rusland niet genoeg appelen aanbiedt om aan de behoeften van zijn binnenlandse markt te voldoen.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven