Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ZLTO in bezwaar tegen zonnepark op landbouwgrond

De gemeente Cranendonck offert goede landbouwgrond op om een zonnepark te bouwen. Dat zegt ZLTO-afdeling Groote Heide in een bezwaar tegen de plannen voor Zonnepark Aardbrandsven. De gemeente beweert juist dat het om slechte grond gaat. Het is voor het eerst dat een ZLTO-afdeling op deze manier in verweer komt tegen een zonnepark.

"Collega-boeren kunnen jaloers zijn op de vorm en omvang van de percelen in dit gebied", zegt Mark van Kuijk, voorzitter van ZLTO-afdeling Groote Heide. "Bovendien zijn er afgelopen jaren gewassen als aardappelen, uien en asperges geteeld. Hoezo is dat slechte grond?"

In de provincie Noord-Brabant is afgesproken dat zonneparken niet zomaar op productieve landbouwgrond kunnen worden gebouwd. Cranendonck hanteert een zonneladder, waarbij eerst moet worden gekeken of de zonnecellen op andere locaties kunnen worden gerealiseerd. Gaat het echter om laagwaardige landbouwgrond, dan staat niets een zonnepark in de weg.

Het geplande zonnepark zou ruwweg een derde van de landbouwgrond tussen Budel en Maarheeze innemen. Hoewel het zonnepark een tijdelijke vergunning van 25 jaar krijgt, is Van Kuijk bang dat de grond voorgoed van de sector wordt afgepakt. "Officieel moet het gebied na afloop worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Maar het heeft er alle schijn van dat er natte natuur van gemaakt gaat worden. Dat zullen ze nooit weghalen om er weer een akker van te maken."

Naburige agrariƫrs zijn bovendien bang voor wateroverlast door die natte natuur, die volgens het plan een meanderende stroom en een reeks poelen behelst. Van Kuijk: "In het plan staat dat achteraf maatregelen worden genomen als boeren last hebben van de vernatting, maar dat is de omgekeerde wereld."

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema zegt dat de belangenorganisatie de kwestie zeer serieus neemt. "Doet de gemeente niets met de bezwaren, dan sluiten we een stap naar de rechter niet uit. Het is ook een signaal naar de provincie: zie erop toe dat de afspraken ook door de gemeenten worden nagekomen."

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: