Paardekooper ontwikkelt 2,5 kilo papieren aardappelzak voor Warnez

Aardappelinpakbedrijf Warnez was in opdracht van de Belgische supermarkt Match op zoek naar een 2,5 kilo aardappelzak van papier. Het bleek een uitdagende klus, want bestaande concepten waren niet stevig genoeg of remden de productiecapaciteit. Al snel kwam Warnez uit bij Paardekooper. "Paardekooper was de enige speler in de markt die aan alle eisen kon voldoen en ook nog eens in een zeer kort tijdsbestek kon leveren", aldus Peter van Steenkiste, Product- en Packagingmanager bij Warnez.

Krappe deadline
Familiebedrijf Warnez is als sinds 1950 actief in de aardappel-industrie. Het inpakbedrijf werkt hoofdzakelijk in opdracht van de Belgische retail. "Consumenten hebben tegenwoordig een duidelijke voorkeur voor papieren verpakkingen en hoewel dit niet altijd de meest duurzame verpakkingsoptie is, volgen we de wensen van de markt", weet Peter. "Een papieren aardappelzak voor 1 kilo hadden we al. Voor 2,5 kilo konden we alleen een voorgevormde zak aanbieden, maar de productiesnelheid hiervan was veel te traag. We moesten op zoek naar een andere oplossing. Bij voorkeur een beproefd concept, want veel tijd om te testen hadden we niet. Binnen 4 maanden moest de papieren aardappelzak namelijk gereed zijn. Gelukkig was Paardekooper daar om ons te helpen."

"Als specialist in AGF-verpakkingen kennen we de hoge eisen waaraan een aardappelverpakking moet voldoen", stelt Sebastien Roelandts, Accountmanager International bij Paardekooper. "In samenwerking met onze producent Cartomat hebben we daarom CartoPaper zakken ontwikkeld. Dit natsterke papier voorkomt uitdroging van de aardappelen, is van nature ademend en heeft een zeer hoge scheurweerstand. Machinebouwer GKS Packaging had vertrouwen in ons concept en ontwikkelde hiervoor een volautomatische machine om papier op rol optimaal te kunnen verwerken. Deze combinatie heeft zich inmiddels uitvoerig in de praktijk bewezen en blijkt ook voor Warnez de perfecte oplossing."

Driedubbele productiesnelheid  
"De productiesnelheid is bijna drie keer sneller dan bij de voorgevormde zakken", aldus een enthousiaste Peter. "Dit is precies wat we zochten. Daarnaast wordt de geoogste kwaliteit van de aardappelen met CartoPaper optimaal behouden. Dat is met oog op minder voedselverspilling een absolute meerwaarde. Het papier zelf is FSC®-gecertificeerd en mag na gebruik bij het oud papier. De zakken worden geseald met een speciale spotcoating. Het aandeel van dit materiaal is zo laag, dat dit oplost tijdens het recyclen. Daarnaast realiseren we ook een materiaalbesparing in vergelijking met de traditionele voorgevormde papieren zakken. Deze zijn namelijk gemaakt van twee lagen papier en onze CartoPaper zakken van één laag, zónder dat dit ten koste gaat van de stevigheid."

Een andere belangrijke eis is voedselveiligheid. "Dat is de reden waarom CartoPaper wit is", verklaart Sebastien. "Maar consumenten zien liever bruin. Dat past beter bij de natuurlijke beleving. Om dit goed over te brengen hebben we de zak bedrukt met een bruine kraftlook. Voordeel van een witte basis is wel dat kleuren beter uitkomen, zoals het rood aan de bovenzijde."

"Ook hier was de expertise van Paardekooper duidelijk zichtbaar", benadrukt Peter. "De bedrukking is nauwelijks van echt bruin papier te onderscheiden. Verder hebben we samen met Paardekooper de juiste grootte van de gestanste perforaties bepaald. Consumenten willen zien wat ze kopen, maar de zichtgaten mogen natuurlijk niet ten koste gaan van de stevigheid van de zak. Ook hierin zijn we goed geslaagd, want we hebben tot op heden nog niet gehoord dat een zak gescheurd is."

Complimenten
Peter kijkt met tevredenheid terug op de samenwerking. "Complimenten voor de snelheid en deskundigheid waarmee Paardekooper dit project samen met Cartomat en GKS heeft opgepakt. Alles is zeer vlot verlopen en binnen de gestelde termijn. Als eerste aardappelinpakbedrijf in België kunnen we onze afnemers papier op rol aanbieden voor aardappelzakken van 2,5 kilo met een uitstekende productiesnelheid en kwaliteit. Momenteel werken we aan een vervolgproject met Paardekooper en GKS om ook grovere aardappelkalibers in te kunnen pakken. Ook dat is een uitdagende klus, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook hier samen tot een goede oplossing komen."

Voor meer informatie:
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 Tielt, België
T: +32 051 400812
info@warnezpotatoes.be     
www.warnezpotatoes.be  

Paardekooper
Willem Beukelszstraat 16
3261 LV Oud-Beijerland
+31 (0)88 22 22 333
info@paardekooper.com 
www.paardekooper.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven