Tholen - Het zijn hartverscheurende taferelen in Hrubieszow aan de Poolse grens met Oekraïne, meldt voormalig Rusland-exporteur Alexander Visser die samen met Dirk Klerk (van Klerk Planten, Veen) een hulpactie heeft opgestart om vluchtelingen te helpen en ook voedselpakketten af te leveren in Oekraïne zelf.

Afgelopen zaterdag zijn 4 van de totaal 8 vrachtwagens vertrokken met 20.000 rugzakjes met eten, drinken en een bemoedigend woord. Daarnaast hebben ze 7.000 pakketten de grens van Oekraïne overgezet. “De autoriteiten waren aanvankelijk een beetje terughoudend, maar dat is helemaal omgedraaid! We zijn overal -ineens - welkom, zelfs op plekken aan de grens waar eigenlijk niemand mag komen”, meldt Alexander. Het drama dat ze zien is enorm. “Wie zien heel veel mensonterende omstandigheden, mensen zijn onderkoeld.”

Door onvoorstelbaar veel gulle gaven en de inzet van 150 vrijwilligers in Nederland heeft Helf4Oekraine veel vrouwen en kinderen een hart onder de riem kunnen steken. Hoe graag ze ook zouden willen; ze kunnen al het leed en alle ellende niet oplossen. "Het is onmogelijk om materieel te voorzien in voedsel, onderdak en al het andere voor zoveel mensen. Wat we wel kunnen doen, is hoop brengen en een arm om hen heen slaan! Daarom willen het overhandigen van de rugzakjes graag persoonlijk doen. Niet ‘even een auto die kant op sturen’ als pleister op ónze ziel, maar oog in oog staan met de mensen in nood, hun verhalen aanhoren en ze persoonlijk bemoedigen. Mensen die tot iets meer dan een week geleden een normaal leven leidden, zoals jij, jullie, zoals wij….."

Uit respect voor de mensen zijn de actievoerders voorzichtig met het delen van beelden. Updates over de actie zijn te volgen via Instagram @help4Oekraine.