"Bereid je goed voor op extra papierwerk door verplichting fytosanitair certificaat"

Kwaliteitscontroles bij export naar VK van start

Hayo Andreae, specialist kwaliteitszaken van het KCB, schreef een column over de start van kwaliteitscontroles bij export naar VK. Hieronder is zijn column te lezen:

"Zoals al eerder aangekondigd is het KCB in februari begonnen met het uitvoeren van exportcontroles op de kwaliteit van groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Vanaf 1 juli dit jaar komt daar de verplichting van een fytosanitair certificaat en bijbehorende controles bij. Vanaf dat moment zullen de fytosanitaire en kwaliteitscontroles in de meeste gevallen gelijktijdig plaatsvinden.

Bedrijven die al langer exporteren naar landen buiten de EU zijn bekend met de inspecties en het papierwerk dat erbij komt kijken, maar voor bedrijven die tot Brexit alleen maar handel deden binnen de EU is dit volkomen nieuw. Om logistieke problemen bij de export naar het VK te voorkomen is een goede voorbereiding daarom belangrijk. Houd hierbij ook rekening met de impact van de noodzakelijke controles op het logistieke proces en de planning.

Aandacht voor aanduidingen is nodig
Omdat er vrij verkeer van handel was tot Brexit had het KCB beperkt zicht op de kwaliteit van het product dat naar het VK ging. Tijdens de controles die we tot nu toe hebben gedaan komen we daarom ook wat meer partijen tegen die niet geheel aan de handelsnorm voldoen. Het gaat dan met name om de aanduidingen op de verpakkingen, zoals het ontbreken van NAW-gegevens of het gebruik van een postbusnummer terwijl een fysiek adres verplicht is. Ook zien we dat op pallets soms alleen een A4-tje zit met de verplichte aanduidingen. Onder bepaalde voorwaarden is dit toegestaan binnen de EU, maar omdat het VK hier geen deel meer van uit maakt moeten nu alle colli op een pallet afzonderlijk worden aangeduid.

Weinig aan te merken op kwaliteit appelen en peren
Op het gebied van de kwaliteit van appelen en peren zien we momenteel zowel bij export naar het VK als in de Nederlandse handel nauwelijks problemen. Doyenné du Comice is vrij gevoelig voor tak- en windschade maar dit komen we nu opvallend weinig tegen. Hetzelfde geldt voor de Conference. Ook andere afwijkingen zoals schilafwijkingen door hagel of verruwing komen we nauwelijks tegen.
Ook bij de appelen zien we betrekkelijk weinig problemen. Toch kwamen we bij Elstar een enkele keer kurk en schurft tegen, werd op Goudreinette spatschurft aangetroffen en bleek de grotere maat Jonagold gevoelig te zijn voor buts."

Voor meer informatie:
www.kcb.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven