Boerenbond: Telers in crisissituatie, aanvoercijfers veel lager dan normaal

De Vlaamse belangenbehartiger Boerenbond staat in een uitgebreid bericht stil bij de 'perfecte storm' die gaande is op de markt voor grondstoffen, energie en meststoffen. Over de gevolgen voor de serreteelten schrijft men:

'Met name de glastuinbouw en de sierteelt onder glas worden direct geconfronteerd met de prijsstijgingen van gas. Vooral de bedrijven met variabele gascontracten worden midscheeps getroffen en verkeren vandaag in een crisissituatie.

De effecten waren de voorbije maanden al duidelijk zichtbaar in de aanvoercijfers van de veilingen. Vooral voor tomaten zijn die opmerkelijk teruggelopen, omdat een aantal telers niet heeft uitgeplant of de uitplant heeft uitgesteld. Veilingcijfers geven aan dat de aangevoerde hoeveelheden losse tomaten in januari 2022 maar liefst 56% lager uitvielen dan in januari 2021. De maand februari liet een analoge daling optekenen tegenover 2021. Voor trostomaten zijn de gegevens nog sprekender. In februari 2022 werden liefst 60% minder trostomaten aangevoerd dan in 2021. Ook voor komkommers daalden de aangevoerde hoeveelheden aanzienlijk.'

Lees hier het hele Boerenbondbericht. Op 16 maart om 20u organiseert men voor leden een webinar over de economische en politieke gevolgen van het conflict. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven