Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de nationale aanpak tegen voedselverspilling. Daarbij benadrukt hij het belang van de samenwerking binnen de stichting Samen Tegen Voedsel-verspilling, voor het behalen van Sustainable Development Goal 12.3: 50% minder voedselverspilling voor 2030.

Tegelijkertijd publiceerde Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie de jaarlijkse update van de Monitor Voedselverspilling. De Monitor toont een globaal beeld van de verspilling in de hele keten en laat in de update van 2019 een significante daling zien, die vooral te verklaren is door weersomstandigheden en verbeterde data-inzichten. Om voedselverspilling doelgericht te voorkomen, zet Samen Tegen Voedselverspilling in op metingen per sector en per ketenschakel.
 
Globale daling voedselverspilling
De Monitor Voedselverspilling schetst een globaal beeld van hoe het ervoor staat met grondstofgebruik in de Nederlandse voedselketen. Hierin wordt gerekend op basis van afval- en veevoerstatistieken. In 2019 bedroeg de totale voedselverspilling minimaal 1,5 tot maximaal 2,4 miljoen ton voor heel Nederland. Tussen 2009 en 2018 was de verspilling in de keten gelijk gebleven. De 2019 update, die nu is gepubliceerd, laat een significante daling zien: 8% ten opzichte van 2018. Deze daling is vooral toe te wijzen aan weersomstandigheden - door de droogte in 2019 zijn bepaalde grondstoffen effici├źnter benut - en verbeterde data-inzichten, rondom oogstverliezen op het land. Daarnaast is er een lichte daling te zien van voedselverspilling in huishoudelijk afval.
 
Meten en gerichte acties per sector
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: "Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt. Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem hebben we inzichten per sector nodig. Samen met Wageningen University & Research helpen we steeds meer sectoren - van bakkerij tot zuivel - en ketenschakels - van retail tot catering - op weg om reststromen in kaart te brengen. Met behulp van die data kunnen bedrijven doelgericht aan de slag om hun grondstoffen effectiever te benutten."
 
14 maart: publicatie nieuwe supermarktcijfers
Op maandag 14 maart aanstaande publiceert Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met het CBL en WUR de nieuwste verspillingscijfers van de Nederlandse supermarkten. Meld je hier aan voor de live-uitzending 'Samen Tegen Voedselverspilling Aan Tafel', waar deze cijfers worden besproken.
 
Daling in huishoudens
Daarnaast meet het Voedingscentrum verspilling bij huishoudens elke drie jaar aan de hand van een afvalsorteeranalyse. In 2019 was er sprake van een daling van 17% ten opzichte van 2016: van 41,2 kg naar 34,3 kg. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.  Een nieuwe meting staat gepland voor 2022.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling