Filipijnse ministerie van Landbouw draagt uienkoelopslag over aan telers Tarlac

Uientelers in Barangay Ablang Sapang, Moncada, Tarlac zullen profiteren van een project van het Departement van Landbouw (DA) voor een koelinstallatie.

Deze week heeft het regionaal kantoor van het DA formeel de faciliteit, ter waarde van € 348.000, overgedragen aan de coöperatie van Sapang, een van de groepen die deelnamen aan een uitbreidingsproject van het ontwikkelingsprogramma voor uien van het agentschap voor hoogwaardige gewassen.

DA directeur Crispulo G. Bautista zei dat het project bedoeld is om de uienprijs in magere maanden te verhogen en tegelijk het aanbod op de plaatselijke markt op peil te houden en meer telers aan te moedigen om uien te gaan telen.

"Dankzij deze faciliteit kunnen de telers de houdbaarheid van uien verlengen en de verliezen na de oogst beperken, wat hen uiteindelijk een behoorlijk inkomen voor hun product zal opleveren," zei Bautista tijdens het evenement.

De koelopslagfaciliteit heeft een totale capaciteit van 10.000 zakken droge uien. De opslag maakt deel uit van het Bayanihan-herstelprogramma van het ministerie van Landbouw.


Crispulo G. Bautista Jr. van het ministerie van Landbouw brengt woensdag zijn boodschap over tijdens de overdracht van een koelinstallatie voor uien aan de multifunctionele coöperatie van Sapang in Barangay Ablang Sapang, Moncada, Tarlac. De faciliteit kan 10.000 zakken droge uien opslaan en hun houdbaarheid met zes tot acht maanden verlengen. / Foto: DA-3

Cesario Tabago, voorzitter van de Sapang Multi-Purpose Cooperative, zei dat de faciliteit een grote hulp is, omdat het telers in staat stelt hun producten op een veilige plaats op te slaan en er een goede prijs voor te krijgen. Door het gebrek aan opslagfaciliteiten, zei hij, zijn de telers vaak gedwongen om hun producten tegen een lage prijs op de markt te brengen.

"Dit is een grote hulp voor de telers van de coöperatie en voor onze stad, omdat het kan helpen het inkomen uit uien te verhogen en de tussenhandelaars te verwijderen die onze producten gewoonlijk tegen een zeer lage prijs kopen," zei Tabago.

Bautista verzekerde dat de DA meer opslagfaciliteiten voor uien in de regio zal bouwen om telers te behoeden voor grote verliezen na de oogst. De opslagfaciliteiten zullen de houdbaarheid van uien met zes tot acht maanden verlengen. De verliezen na de oogst worden hierdoor teruggebracht met 10 tot 15%, terwijl de kwaliteit van de geoogste producten behouden blijft.

Voor meer informatie: pna.gov.ph


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven