Uientelers in Mahuva, in het district Bhavnagar, een van de grootste teeltgebieden van deze groente, hebben premier Narendra Modi een brief geschreven om een speciaal beleid voor dit levensmiddel te formuleren, nu de teelt te veel is gestegen. De brief is verstuurd door Mahuva Marketing Yard, het grootste platform voor de veiling van witte uien en het op één na grootste voor de veiling van rode uien in India.

De districten Bhavnagar en Amreli zijn de grootste leveranciers van witte en rode uien en in deze regio is er een aanzienlijke oogst van de laatstgenoemde soort geweest. De uienprijzen schommelen echter vaak, van € 0,05-0,59 per kg op de groothandelsmarkt.

Ghanshyam Patel, voorzitter van APMC Mahuva, heeft in zijn brief aan de premier het volgende verklaard: "Wanneer de prijzen dalen, lijden de telers enorme verliezen. Het beleid moet er dus op gericht zijn dat zij redelijke prijzen krijgen en niet ontmoedigd worden om te telen. Consumenten hoeven tijdens tekorten geen hoge prijzen te betalen."

De telers hebben voorgesteld een commissie van deskundigen, bestaande uit regeringsambtenaren, telers en leiders van uienteeltlanden, op te richten om het beleid inzake de teelt, zoals kwaliteitszaden, uitvoerbeleid, opslag, bewerking, enz. uit te stippelen.

Bron: timesofindia.indiatimes.com