Niet meer met zoveel als vroeger, maar ze zijn er nog zeker: commissionairs. Zeker in de uienhandel zijn er nog diverse commissionairs actief. Eén van hen is Jaap Simonse. "Hoewel sommige uiensorteerders hun eigen inkoop doen, blijf ik geloven in de toegevoegde waarde van het brede netwerk en de expertise van de commissionair. Handel doe je samen."

Jaap is onder de naam Simonions actief in met name Flevoland, Groningen, Friesland, Wieringermeer en Brabant. Zorgvuldige afzet van het product, goede begeleiding van de gesloten transacties, vlotte afwikkeling naar alle betrokken partijen, no-nonsense mentaliteit en vooral ook plezierig en prettig zaken doen. Zo omschrijft Jaap waar Simonions voor staat. Als commissionair is hij de schakel tussen telers en verwerkers, met als doel vraag en aanbod op passende wijze bij elkaar te brengen.

Hij richt zich op de commissiehandel in uien, aangevuld met aardappelen en zaaizaden en plantuitjes. "Tien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Eerst was ik inkoper bij een grote fritesfabriek en vervolgens bij een uienverwerker. Bij beide bedrijven heb ik kennis en ervaring opgedaan, waar ik tot op de dag van vandaag profijt van heb. Van de stap om zelfstandig commissionair te worden heb ik geen dag spijt gehad. Sterker nog: het heeft mijn totale blik op de handel verruimd en mij ook  juist de uitdaging gegeven die ik nodig had."

Investeren in relaties
De belangrijkste focus ligt op de uienhandel en uienzaad, werk wat jaarrond doorgaat. In de zomerperiode, wanneer het product op het land staat, is het wat rustiger voor Jaap. Het geeft hem de ruimte om meer aandacht te schenken aan het contact met de telers. Hij gaat nog altijd graag de boer op: gesprekken voeren, zien wat er op het veld gebeurt en soms alvast wat partijen inkopen. "Investeren in een goede relatie is ontzettend belangrijk. Ik werk veelal met een vaste en stabiele afnemerskring. Er zijn telers die een voorkeur hebben voor een bepaalde afnemer en andersom. Die probeer ik te koppelen. Soms past het niet, dan blijken de uien van een teler beter te passen bij een andere klant."

"Alles staat met vertrouwen en transparantie. Als ik aangeef dat een partij wellicht minder opbrengt dan vooraf gehoopt, mag de teler ervan uitgaan dat dit ook klopt. Het is mijn taak om aan een boer uit te leggen, welke prijs er bij zijn partij hoort. Sowieso wil ik mij absoluut niet laten leiden door omzet door zoveel mogelijk bonnen schrijven. Het is een kunst om langdurig goede handel met elkaar te doen. Voorop staat een goed evenwicht van de belangen van beide kanten en de juiste prijs-kwaliteitverhouding voor zowel teler als afnemer. Dat is voor iedereen plezierig en wordt ook van mij verwacht. Handel doe je samen! Dit kan alleen kan als de relatie goed is. Het is precies waarin het commissionairsvak zich onderscheidt."

Kennis van kwaliteit en wensen
Het commissionairsvak kenmerkt zich door het onderhouden van een goed netwerk van telers en afnemers. Jaap: "Daarvoor is product- én marktkennis onmisbaar. De verwerker wil een bepaalde hoeveelheid voor een bepaalde prijs in een bepaalde periode. Als commissionair weet je vaak al direct welke partij van welke teler daar het best bij past. Voor sommige teeltdoelen kun je samen met de boer al in de teelt sturen, zodat een goede match ontstaat. Het voordeel voor een teler om met mij te werken is dat ik de kwaliteit van het product ken en daar een passende afnemer bij zoek. Dit geldt andersom ook voor de verwerker. Omdat ik weet welke kwaliteit er gevraagd wordt, kan ik daar de juiste uien bij zoeken. Welke uien staan er op de planning? Welke maatsortering? Welke tarra? Kunnen ze naar het Verre Oosten of is het een partij voor het Caribisch gebied? Je kent de wensen, je kent de mensen. Bovendien ben je als commissionair veel flexibeler, waardoor je meer mogelijkheden kunt bieden voor zowel verwerkers als telers. Wij zijn eigenlijk altijd aan de markt."

Volgens Jaap blijft er zeker toekomst voor commissionairs in de markt.  "Trouw en goed je handel doen met zowel boer als verwerker en niet alleen voor de meeste omzet gaan. Zolang je toegevoegde waarde kunt blijven bieden, blijf je interessant voor marktpartijen. Het is mooi werk om ervoor te zorgen dat je dat voor elkaar kunt krijgen."

Transparantie zorgt voor uitdagingen
Dilemma’s zijn er ook zeker. Zo valt het hem op dat telers tegenwoordig continu in contact staan met elkaar via WhatsApp bijvoorbeeld en dat informatie ook vaker met elkaar wordt uitgewisseld. "In die zin lijkt de positie van de teler sterker geworden. De grote kunst van vandaag, voor zowel de boer als de verwerkers, is om te filteren wat juiste informatie is en wat niet. Dat is door de grote informatiestroom van tegenwoordig een hele uitdaging."

"Er is meer transparantie gekomen in de markt en daar is op zich niets mis mee, maar vroeger was de marktinformatie stabieler. Soms zie je dat situaties en marktontwikkelingen groter worden gemaakt, dan dat ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast lijkt het erop dat de spreiding in prijzen met het jaar groter wordt, dat vraagt om een betere uitleg naar de telers. Goede uien worden gelukkig beter betaald, maar dat betekent ook dat er andere prijzen gelden voor de minder goede partijen. Je merkt onderweg dat er juist op dit punt met regelmaat foute transacties plaatsvinden. En dat is vervelend voor zowel de afnemer als de teler. Aan de andere kant zijn het juist deze uitdagingen wat het werk leuk maakt en wat mij extra stimuleert de betrouwbare partner te zijn in deze snel veranderende markt."

Dit is een artikel dat is verschenen in de februari editie van Primeur.

Voor meer informatie:
Jaap Simonse
Simonions
06-23638689
info@simonions.nl 
www.simonions.nl