Het is niet langer aardappel wat de klok slaat bij De aardappelhoeve. Vorig jaar startte het bedrijf uit het Vlaamse Tielt met het telen en verpakken van uien. Dit jaar wordt het aanbod flink uitgebreid. "Alles in eigen beheer, van zaad tot eindverpakking," vertelt Bart Nemegheer van De aardappelhoeve.

Het assortiment van De aardappelhoeve wordt steeds breder. Naast het telen en verpakken van aardappelen, verhandelt het bedrijf ook zoete aardappelen, sjalotten en uien. "We kijken al een tijdje uit naar productdifferentiatie, mede dankzij de dalende consumptie van aardappelen. Tijdens de coronapandemie was er een opleving, maar over het algemeen worden er al jaren minder aardappelen gegeten," vertelt Bart.

Uien van farm-to-fork
"Het telen en verpakken van uien was een logische keuze. Het product is een mooie aanvulling op ons bestaande assortiment en we spelen hiermee in op de vraag van onze klanten. In de schappen van Belgische retailers zijn namelijk vooral Nederlandse uien te vinden, terwijl er juist behoefte is aan lokaal product. Vandaar dat we besloten zelf uien te gaan telen en het product net zoals in het aardappelsegment van farm-to-fork aan te gaan bieden." Vorig jaar teelden ze voor het eerst zelf uien op 50 hectare, dit jaar wordt het areaal van De aardappelhoeve uitgebreid tot 85 hectare, waarmee het bedrijf voorlopig zelfvoorzienend is. Bart merkt op dat er tot voor kort relatief weinig uien geteeld werden op de maagdelijke gronden van West-Vlaanderen. "De teelt is wel in opkomst. Ook vanuit Zeeuws-Vlaanderen, waar traditioneel veel uien worden geteeld, steekt men de grens over. Er is hier nog voldoende uitbreiding mogelijk." Het assortiment omvat de meest gangbare soorten uien en sjalotten, voor voornamelijk Belgische retailers.

Condensdrogen om seizoen te verlengen en import te beperken
Vanaf het nieuwe seizoen wordt vanuit een gloednieuwe loods gestart met een eigen sorteer- en verpakkingsafdeling voor de uien. De nieuwbouw in Tielt is momenteel nog in volle gang. Voor de nieuwe sorteer- en verpakkingsruimte is wederom geïnvesteerd in een nieuwe volautomatisch sorteer-, opslag- en aanvoeruitrusting van Deprez Handling Solutions, waarmee De Aardappelhoeve kan voorzien in alle gewenste maten en kwaliteiten. Voor het verpakken van de uien is er een Manter installatie gerealiseerd. Met de Clipper biedt het bedrijf vier verschillende verpakkingsmogelijkheden in net.

"En we krijgen er extra opslagcapaciteit bij voor 4.000 ton uien en 4.000 ton aardappelen. De bewaarhal is voorzien van een condensdrooginstallatie van ENGIE Refrigeration. Deze techniek maakt het mogelijk om uien en aardappelen te drogen en te bewaren zonder afhankelijk te zijn van de buitenlucht. Een groot voordeel gezien de wisselende en onvoorspelbare weersomstandigheden.  Daarnaast is condensdrogen of koeldrogen energiezuinig, er wordt geen gebruik gemaakt van energievretende gaskachels. De condensdroger is eigenlijk een hybride koude- en warmte-installatie ineen. Warmte die bij het koelproces vrijkomt, wordt elders in het bedrijf weer gebruikt voor verwarming. De stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het bewaarproces komt bovendien de kwaliteit van het product ten goede. Dit vinden we erg belangrijk. omdat we het uienseizoen willen verlengen om import zoveel mogelijk te beperken. Nieuw-Zeelandse uien zijn weken onderweg, terwijl we lokaal een goed product voorhanden hebben."

Duurzaam ondernemen verwezenlijken
Duurzaamheid vormt de rode of eigenlijk groene draad binnen het bedrijf. Duurzaam ondernemen betekent voor hen streven naar een maximaal rendement met minimale belasting voor mens, milieu en natuur. Bart: "Het blijft niet alleen bij een overtuiging, we zetten ze ook om in echte handelingen en verwezenlijkingen. Zo halen we de elektriciteit uit zonne-energie, zijn onze koelcellen voorzien van een niet-milieubelastend koelmiddel en de nieuwe loods is zelfs volledig CO2-neutraal. Daarnaast liggen al onze percelen in de buurt van het bedrijf, waar ook de meeste stappen binnen het productieproces plaatsvinden, zodat we het transport sterk kunnen reduceren. Verder werken we waar mogelijk samen met lokale partners en worden onze verpakkingen deels vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. We zijn er nog niet, er is nog zoveel mogelijk op gebied van verduurzaming, maar we doen ons best. En onze klanten waarderen dit ook. Het lokale en duurzame karakter is in ons voordeel. Al onze producten gaan binnen de korte keten van producent naar consument."

Dit is een artikel dat is verschenen in de februari editie van Primeur.

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
+32 (0)51 40 25 00
bart@deaardappelhoeve.be         
www.deaardappelhoeve.be