Sencrop lanceert Solarcrop

"De eerste intelligente instralingstoepassing die beregenen op maat mogelijk maakt"

Met de Solarcrop instralingsmeter en de bijbehorende applicatie introduceert Sencrop een innovatieve meetmethode om de beregenings- en irrigatiebehoefte van een gewas te bepalen. De sensor meet bovengronds de instraling van de zon, en daarmee indirect de verdamping van vocht via bodem en gewas.

Gecombineerd met wind-, vocht-, neerslaggegevens en het groeistadium van het gewas kan de gebruiker via een online-applicatie de vochtbehoefte volgen en zo nodig besluiten om te beregenen of te irrigeren. De Solarcrop brengt daarmee beregenen op maat binnen bereik van elke agrariër en tuinder.


Medeoprichters Michael Bruniaux en Martin Ducroquet van Sencrop

"Beregenen op maat wordt steeds belangrijker, zowel vanwege de kosten per mm als vanwege de beschikbaarheid van water. Om zo precies mogelijk te kunnen beregenen, op het juiste moment, op de juiste plek en de juiste hoeveelheid is het nodig om de beschikbare hoeveelheid bodemvocht voor het gewas zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. De Solarcrop brengt realtime de bodemvochtbalans van een perceel in beeld op basis van het verschil tussen verdamping en neerslag."

Beregenen naar behoefte
De Solarcrop meet de instraling van de zon. De bijbehorende applicatie berekent op basis van de zonnestraling en het groeistadium van het gewas het waterverlies door evapotranspiratie - de verdamping via de bodem en via de vegetatie - in mm. De berekening neemt ook data van de Raincrop-regenmeter en Windcrop-windmeter mee, zoals de hoeveelheid neerslag (in mm), de luchtvochtigheid en de windsnelheid. Zo kan de gebruiker beschikbare watervoorraad voor het gewas volgen en verschillende bodemvochtbalansen genereren, afhankelijk van de specificaties van de grondsoort, het perceel en het gewas en zo de perceelsspecifieke beregenings- of irrigatiebehoefte bepalen. In tegenstelling tot klassieke bodemvochtmeters heeft de Solarcrop geen grondsoortspecifieke kalibratie nodig en kan de gebruiker de bovengrondse instralingsmeter eenvoudig zelf installeren.


De Solarcrop berekent op basis van verdamping en neerslag de bodemvochtbalans van een perceel en maakt zo beregenen op maat toegankelijk voor elke boer en tuinder

"De milieu-uitdaging rond beregeningsvraagstukken is een feit. Al in 2010 benadrukte de Europese Commissie dat Europa haar waterverbruik met 40% zou kunnen verminderen door de irrigatiesystemen te optimaliseren. Net als met de weerstations willen we met Irricrop de precisie-aansturing van irrigatie voor iedereen toegankelijk maken met een gepatenteerde nieuwe oplossing, ontwikkeld door ons eigen R&D-team. De instralingsmeter sluit aan bij de behoefte van onze klanten die, om grip te krijgen op vochtvoorraad voor hun gewassen en het beste moment van beregenen of irrigeren te kiezen, de benodigde hoeveelheid water moeten weten. Met het Irricrop-pakket, de combinatie van Raincrop, Windcrop en Solarcrop, bieden we een eenvoudig te installeren oplossing die helpt om de nuttige bodemwatervoorraad voor gewassen te volgen en nauwkeurig te anticiperen op de vochtbehoefte. Deze ontwikkeling van onze portfolio is volledig in overeenstemming met onze initiële missie, het toegankelijk maken van precisielandbouw voor iedereen", aldus Martin Ducroquet en Michael Bruniaux,  medeoprichters van Sencrop.

Voor meer informatie:
Sencrop
+31 85 888 2810
contact@sencrop.com 
www.sencrop.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven