Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britten hebben vooral vertrouwen in lokaal voedsel

Uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov in opdracht van kwaliteitskeurmerk Red Tractor blijkt dat Britten veel vertrouwen hebben in het voedsel dat wordt geproduceerd in het VK. Ook het vertrouwen in voedsel geproduceerd in de EU is hoog. Voedsel geïmporteerd uit de Verenigde Staten, Brazilië en China wordt verhoudingsgewijs maar weinig vertrouwd. Agroberichten Buitenland schrijft erover.



In het online onderzoek uitgevoerd in 2021 werden 3.564 volwassenen bevraagd over het vertrouwen in het voedsel dat ze eten. Uit het onderzoek blijkt dat de Britten overduidelijk denken dat voedsel in het VK veilig, traceerbaar en van goede kwaliteit is, alhoewel het vertrouwen in de traceerbaarheid van voedsel wel wat achterblijft bij de veiligheid en kwaliteit, zeker onder jongere volwassenen (18-39 jaar).

De belangrijkste reden voor het vertrouwen in Brits voedsel is het impliciete vertrouwen in de hoge voedselstandaarden en robuuste wet- en regelgeving in het VK. Hierbij spelen volgens de ondervraagden vooral de kwaliteitskeurmerken een belangrijke rol, meer nog dan de overheid en de boeren.

De kleine minderheid van de ondervraagden die geen vertrouwen heeft in het Britse voedsel noemt als redenen dat voedsel in het VK ongezond, teveel verwerkt of van lage kwaliteit is, met name als het gaat om de voedingswaarde. Ook is een klein gedeelte van de ondervraagden bang dat Brexit een verlaging van de voedselstandaarden in het VK tot gevolg zal hebben.

Uit het onderzoek kan verder worden geconcludeerd dat hoe dichterbij het voedsel is geproduceerd hoe meer vertrouwen het Britse publiek erin heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 73% van de ondervraagden voedsel uit Ierland vertrouwd, 67% het voedsel uit Zweden, Duitsland en Italie, 66% het voedsel uit Nederland en Denemarken en 62% het voedsel uit Frankrijk. Ook voedsel uit de Gemenebestlanden Nieuw-Zeeland (70%), Canada (61%) en Australië (58%) scoort goed. Het vertrouwen in voedsel uit de Verenigde Staten (25%), Brazilië (24%) en China (11%) is daarentegen een stuk lager.

Als wordt gekeken naar specifieke productgroepen dan geldt voor Nederland dat met name kippenvlees, zuivel en versproducten (groenten en fruit) goed scoren qua vertrouwen.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: