Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sfeerimpressie De Groot en Slot van zaaien Benelux

Uienteelt van start

De laatste weken van maart zijn aangebroken, het is lente geworden. Op het land barst de uienteelt los. Na een relatief natte winter drogen de percelen na de zon en wind al op. Ook al gaat dit opdrogen op sommige plekken zelfs iets te snel, zo schrijft De Groot en Slot.

In het zuiden van Nederland en België wordt, zoals zo vaak, als eerste gestart met het zaaien van uien. Daarna volgt de rest van Nederland. Normaal is er een verschil van drie weken tussen het zaaimoment in het noorden en het zuiden. Dit jaar lijkt die periode een stuk korter. De lichte gronden worden nu geploegd zodat het land daarna klaargemaakt kan worden voor het zaaien van uien. Op zwaardere gronden is hier en daar al beregend. Gelukkig is er bij de meeste telers nog geen reden om water te geven. Er wordt aangegeven dat de grond er goed uitziet ondanks dat er weinig vorst is geweest.

Op dit moment kan bijna overal in een vochtige grond gezaaid worden voor een ideale start. Als de de grond te droog wordt is het advies om te gaan beregenen vóór het zaaien en niet pas ná het zaaien. Wordt er pas na het zaaien beregend dan is er er een grotere kans dat de grond dichtslaat. Omdat er op dit moment weersverwachtingen voor mooi weer worden afgegeven, zal beregenen waarschijnlijk niet nodig zijn.

Lager uienareaal
De accountmanagers van De Groot en Slot schatten in dat zo'n 30 procent van het uienareaal in Nederland en België inmiddels gezaaid is. Dit geldt voor zowel de lichte als zwaardere gronden. Het lijkt erop dat het uienareaal dit jaar een stuk lager uitvalt dan vorig jaar. Naar schatting zit nu ook al zo'n 80 tot 90 procent van de tweedejaars plantuien in de grond.

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: